bedeguaargal

Bedeguaargal of mosgal op roos

In dit prachtige uitgroeisel zit een wespenlarve (klik voor close-up):

Bedeguaargal veroorzaakt door Diplolepis rosae op roos. Foto: Jan-Kees Goud.
Bedeguaargal. Klik voor close-up.

Verstoorde groei

Er zijn veel soorten galwespen, en elke soort vormt zijn eigen type gallen. Vooral op eiken komen diverse soorten voor, o.a. de eikengalwesp. Hoe gallen worden gevormd is niet precies bekend, maar op één of andere manier zorgt de aanwezigheid van de larve er voor dat de plant op een bepaalde manier gaat groeien, zodat de larve volop voedsel krijgt.

Aseksuele generatie

De meeste soorten galwespen hebben generatiewisseling: afwisselend is er een seksuele generatie, met zowel mannetjes als vrouwtjes, en een aseksuele generatie met alleen vrouwtjes.

Bij Diplolepis rosae (hiernaast) zijn mannetjes zeer zeldzaam en worden haast uitsluitend vrouwtjes gevonden. Deze planten zich parthenogenetisch voort: ze leggen onbevrucht eitjes waar weer vrouwtjes uitkomen.

Klaplopers en parasieten

Terwijl galwespen zelf de plant parasiteren krijgen ze vaak concurrentie van andere insecten die de gal gebruiken als leefomgeving en voedingsbron. Hieronder vallen ook enkele soorten galwespen die zelf geen gallen veroorzaken, maar die hun eieren leggen in de zich ontwikkelende gallen van andere galwespen. Een soort koekoeksstrategie. De oorspronkelijke bewoner kan hierdoor verhongeren.

Er zijn ook regelrechte parasieten, die de oorspronkelijke bewoner of de klaploper kunnen parasiteren. De belangrijkste zijn sluipwespen, die met een hele lange legboor een eitje kunnen leggen in de larven in de gal.

 

Close-up >>

<< Terug

<< Terug naar insecten