crowdsourcing

Crowdsourcing

In Engeland zijn wetenschappers een crowdsource actie begonnen om essentaksterfte, of Ash Dieback, zoals de ziekte daar heet, tegen te gaan. Hierbij maken ze gebruik van internet, smartphones en social media om snel informatie met elkaar uit te wisselen. Mensen over de hele wereld die onderzoek doen aan deze schimmelziekte kunnen hun bevindingen, zoals genetische codes (RNA- en DNA-sequenties) delen en aanvullen via een speciale website. Het systeem waarmee ze werken, GitHub genaamd, is enkele jaren geleden ook gebruikt om de herkomst van de E. coli uitbraak in Duitsland te herleiden.

Het doel van crowdsourcing is om samen zoveel mogelijk informatie en kennis te verzamelen en vervolgens oplossingen te bedenken. Door het gebruik van social media kan dat op een snelle manier. In het geval van plantenziekten geldt: “Hoe meer je weet over je tegenstander, hoe beter je hem kan bestrijden”. Crowdsourcing is dus een mooi hulpmiddel om een nieuw opgedoken ziekteverwekker sneller te kunnen aanpakken.

Crowdfunding

Via social media doen onderzoekers nu ook een oproep om geld te geven voor onderzoek naar essentaksterfte. Sommige essen zijn namelijk minder gevoelig voor de schimmelziekte dan andere essen. Ze willen snel op zoek naar de boom die het beste bestand is tegen de ziekte. Bekijk de info en het filmpje over deze crowd funding.