Lesmateriaal

Plantenziekten en –plagen zijn erg leuk om in de biologieles te behandelen omdat ze zo veelzijdig zijn. Om te beginnen is er de strijd tussen de plant en zijn belager. Deze belager kan een virus zijn, maar ook een bacterie, schimmel, insect of slak. Vaak is er nog een derde partij bij betrokken. Denk dan bijvoorbeeld aan een insect, dat een plantenvirus overbrengt van een zieke naar een gezonde plant (vector) of een sluipwesp die parasiteert op de plantenbelager (natuurlijke vijand). En uiteraard speelt ook de mens vaak een rol in het geheel (gewasbescherming, gentech, economie).

Interactief lespakket

 • Het zal me een biet zijn!
  MBO, bovenbouw HAVO en VWO; 1 uur
  Wat is er aan de hand op de akkers van Lars en Tom? Probeer het zelf op te lossen!
  (Voor docenten is het antwoordblad met uitleg hier op te vragen)

Aardappelen en Phytophthora

 • Het lespakket PatatjeOorlog gaat over één van de beruchtste plantenziekten ter wereld: De Aardappelziekte (De docentenhandleiding is hier op te vragen).
 • In het lespakket Wapenwedloop kom je van alles te weten over de werking van resistentiegenen in planten en hoe schimmels deze resistentiegenen proberen te omzeilen. (De docentenhandleiding is hier op te vragen).
 • De lespakketten Patatje Oorlog en Wapenwedloop horen bij het practicum ‘Prenataal onderzoek bij planten’ van de Reizende DNA-labs.
 • Speel eens een dagje Directeur van een frietfabriek:
  Na een natte zomer blijk je nauwelijks aan aardappels te kunnen komen. Hierdoor kun je je producten niet leveren. De weinige aardappels die je kunt inkopen zijn erg duur! Hierdoor neemt je winst af en ben je gedwongen om een sterke prijsstijging door te voeren voor je producten. De oorzaak van deze schaarste is dat de meeste aardappelplanten sterk te lijden hebben gehad onder de aardappelziekte Phytophthora. Veel planten zijn doodgegaan en veel knollen zijn rot en dus niet meer bruikbaar voor verwerking tot friet. Wat nu?
 • Een DVD die vertelt over de biologie, de schade en de aanpak van de aardappelziekte Phytophthora.

Wat lust een rups?

Een rups heeft de keuze uit twee stukjes sla en twee stukjes kool. Wat zal hij kiezen?
 • Doe eens een rupsenpracticum in de klas. Laat de leerlingen zelf onderzoeken welk blad een rups wel eet en welk blad niet. En is dat bij alle rupsensoorten hetzelfde?

Veredeling van planten

 • Met het lespakket Mendels tomatenplantjes kun je zelf in de klas aan de slag als plantenveredelaar.
 • Kruip in de huid van een allergoloog: je hebt een aantal patiënten die allergisch zijn voor appel. Daarna ben je een appelveredelaar en is het je taak om rassen te maken waarvoor mensen niet allergisch zijn: lespakket De allergoloog en de appelveredelaar.
 • Een lespakket over biotechnologie: Battle of the Genes. Leer de feiten over het wat en waarom van cisgene aardappelen en bepaal daarna zelf je mening!

Actuele onderwerpen


Docentendag / Workshop

We organiseren regelmatig een Docentendag Plantenziekten of geven een workshop op een onderwijsconferentie.
De volgende datum is: 9 februari 2018
Meer info>>


<< Terug naar PWS/Lesmateriaal