Lesmaterialen

Plantenziekten en –plagen zijn erg leuk om in de biologieles te behandelen omdat ze zo veelzijdig zijn. Om te beginnen is er de strijd tussen de plant en zijn belager. Deze belager kan een virus zijn, maar ook een bacterie, schimmel, insect of slak. Vaak is er nog een derde partij bij betrokken. Denk dan bijvoorbeeld aan een insect, dat een plantenvirus overbrengt van een zieke naar een gezonde plant (vector) of een sluipwesp die parasiteert op de plantenbelager (natuurlijke vijand). En uiteraard speelt ook de mens vaak een rol in het geheel (gewasbescherming, gentech, economie).


NIEUW: Plantkracht

De lessenserie PlantKracht neemt je mee in de wereld van groenten, bloemen en landbouw. Het omvat o.a. een practicum en geeft inzicht in hoe methodes zoals CRISPR-Cas ingezet kunnen worden om gewassen slim te veredelen.


Interactieve lespakketten

 • Interactieve exoten in de klas
  MBO, bovenbouw HAVO en VWO; 1 uur (uit te breiden met lessen)
  Applicatie waarbij de leerlingen op een interactieve manier veel informatie opdoen over invasieve exoten, zoals Japanse duizendknoop, Amerikaanse vogelkers, halsbandparkieten en het Aziatisch lieveheersbeestje.
  De applicatie is vrij te downloaden na registratie.
 • Het zal me een biet zijn (pdf)
  MBO, bovenbouw HAVO en VWO; 1 uur
  Wat is er aan de hand op de akkers van Lars en Tom? Probeer het zelf op te lossen!
  (Voor docenten is het antwoordblad met uitleg hier op te vragen).
 • AfrikaanseVampierplanten (pdf)
  MBO, bovenbouw HAVO en VWO; 1 uur + eventueel tijd voor presentatie
  Deze uitzuigers bedreigen de voedseloogst in grote delen van Afrika. Is er iets tegen te doen?
  (Voor docenten is het antwoordblad met uitleg hier op te vragen)

De aardappelziekte (Phytophthora)

 • PatatjeOorlog
  Dit interactieve lespakket gaat over één van de beruchtste plantenziekten ter wereld: De Aardappelziekte
  (de docentenhandleiding is hier op te vragen).
 • Wapenwedloop
  Bij dit deels interactieve lespakket kom je van alles te weten over de werking van resistentie-genen in planten en hoe schimmels deze resistentie-genen proberen te omzeilen (de docentenhandleiding is hier op te vragen).
 • ‘Prenataal onderzoek bij planten’
  De lespakketten Patatje Oorlog en Wapenwedloop horen bij het practicum ‘Prenataal onderzoek bij planten’ van de Reizende DNA-labs.
 • Directeur van een frietfabriek:
  Na een natte zomer blijk je als directeur van een frietfabriek nauwelijks nog aan aardappels te kunnen komen. Hierdoor kun je je producten niet leveren. De weinige aardappels die je kunt inkopen zijn erg duur! Hierdoor neemt je winst af en ben je gedwongen om een sterke prijsstijging door te voeren voor je producten. De oorzaak van deze schaarste is dat de meeste aardappelplanten sterk te lijden hebben gehad onder de aardappelziekte Phytophthora. Veel planten zijn doodgegaan en veel knollen zijn rot en dus niet meer bruikbaar voor verwerking tot friet. Wat nu?
 • Een DVD die vertelt over de biologie, de schade en de aanpak van de aardappelziekte Phytophthora.

Practicum: Wat lust een rups?

 • Doe eens een keer het rupsenpracticum in de klas. Laat de leerlingen zelf onderzoeken welk blad een rups wel eet en welk blad niet. En is dat bij alle rupsensoorten hetzelfde?
Een rups heeft de keuze uit twee stukjes sla en twee stukjes kool. Wat zal hij kiezen?

Een schimmelige woordzoeker


Bodemdierendag

 • Ieder jaar rond dierendag (4 oktober) worden ook de Bodemdierendagen georganiseerd. In 2019 al voor de 5e keer. Doe ook mee in de tuin, op het balkon of met de hele klas op het schoolplein!
  Bodemdiertjes zijn ontzettend belangrijk om planten gezond te houden. Ze zorgen voor voedsel en helpen om ziekteverwekkers in de bodem te bestrijden.

  Tip: voor middelbaar onderwijs zijn de resultatenpagina’s van alle jaren interessant. Bijvoorbeeld om te vergelijken met je eigen resultaten, of om de biodiversiteit in verschillende typen tuinen of in verschillende jaren naast elkaar te zetten. Ook kun je verschillende onderzoeksmethoden naast elkaar uittesten.

 


Veredeling en gentechnolgie

 • Mendels tomatenplantjes
  Ga in de klas zelf aan de slag als plantenveredelaar.
 • De allergoloog en de appelveredelaar.
  Kruip in de huid van een allergoloog: je hebt een aantal patiënten die allergisch zijn voor appel. Vervolgens wordt je een appelveredelaar en is het je taak om rassen te maken waarvoor mensen niet allergisch zijn
 • Battle of the Genes
  Een lespakket over biotechnologie. Leer alle feiten over gentechnologie bij aardappelen om ze resistent te maken tegen de beruchte aardappelziekte.
 • Rollenspel Gentech Maïs
  Dit rollenspel dient als basis voor een discussie over gentech. Is gentech de oplossing voor de oprukkende maïsstengelboorder die veel schade veroorzaakt in de maïsteelt.
 • Gentech: Dat bepaal ik zelf wel!
  Vorm zelf je mening over gentech bij planten. Bekijk eerst de feiten en bepaal daarna aan de hand van drie praktijkvoorbeelden wat jij ervan vindt.
 • Nieuwe Technieken Plantenveredeling
  Speciaal voor scholen is veel informatie, inclusief lespakketten, beschikbaar in dit dossier van GroenKennisnet

Actuele onderwerpen


Docentendag / Workshop

We organiseren regelmatig een Docentendag Plantenziekten of geven een workshop op een onderwijsconferentie.
Meer info>>


<< Terug naar PWS/Lesmateriaal