Aardappelexamen

Aardappelen. Bron en copyright: www.schoolplaten.com
Aardappelen met examen- stress? Bron en copyright: www.schoolplaten.com

Niet alleen scholieren hebben eindexamens. Ook planten en plantaardige producten worden regelmatig getoetst. Neem nu bijvoorbeeld de pootaardappel. Pootaardappelen moeten in heel wat vakken examen afleggen. Om te beginnen is er de veldkeuring. Dit is een soort praktijkexamen waarbij gekeken wordt of alle aardappelplanten in het veld min of meer dezelfde eigenschappen hebben. Ook checkt de keurmeester of er ziekten in het gewas voorkomen. Een tweede examen wordt afgenomen na de oogst: de aardappelknollen worden op het oog beoordeeld. Hierbij let de keurmeester onder andere op schimmelziekten en misvormingen. Tot slot worden de aardappelen in het laboratorium getest op de aanwezigheid van verschillende virussen en bacteriën.

Afhankelijk van de uitslagen krijgen de aardappels een eindcijfer. Nou ja, eigenlijk een eindletter. Pootgoed wordt namelijk ingedeeld in verschillende kwaliteitsklassen, S, SE, E, A, B en C genaamd. Dit levert de aardappels een certificaat op. Zonder dit aardappeldiploma mag het pootgoed niet verhandeld worden. De NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst) heeft 85 keurmeesters in dienst die het afgelopen seizoen meer dan 1.000.000 ton pootaardappelen hebben gecertificeerd. De eerste veldkeuringen van het nieuwe seizoen starten in juni. Voor scholieren zitten de examens er dan al op.