Nieuws

Nieuwsarchief>>

13 april 2018 14:53

Flying Doctors

Een typische rot-aardbei. Botrytis cinerea op Fragaria X ananassa. Foto: Rasbak; GFDL; Bron: Wikipedia.
Voor deze aardbei is het te laat. Maar andere aardbeienplanten wachten met smart op de komst van de Flying Doctors! (Foto: GFDL).

De Flying Doctors staan weer klaar om uit te vliegen en hun medicijnen af te leveren daar waar ze nodig zijn. Maar, let op! De Flying Doctors zijn in dit geval hommels en hun patiënten zijn aardbeien- en frambozenplanten, die voorzien moeten worden van een middeltje tegen vruchtrot.
Vruchtrot wordt veroorzaakt door de schimmel Botrytis. De ziekte begint in de bloem en tast daarna de vruchten aan. Het gevolg: rottend fruit bedekt met grijs schimmelpluis. Enkele jaren geleden werd het idee van de Flying Doctors bedacht en het blijkt te werken in de praktijk.

Biofungicide
Eigenlijk is het idee simpel. Hommels bezoeken bloemen op zoek naar voedsel en zorgen zo voor bestuiving. Geef de beestjes, wanneer ze de nestkast verlaten, een antischimmel middeltje mee. Dit leveren ze vervolgens bij de ‘patiënten’ af en ook nog precies op de juiste plek – namelijk in de bloem.
Het ‘medicijn’ dat de hommels uitdelen is een biofungicide (= een biologische schimmelbestrijder) en het bestaat uit sporen van een nuttige schimmel, die de groei van de schadelijke schimmel Botrytis tegengaat.
Meer over deze Flying Doctors >>

>> Meer nieuwsberichten


Winterbloeiers

Madeliefjes bloeien het hele jaar.

In de winter is er meestal weinig aandacht voor planten (- kerstbomen uitgezonderd). Toch zijn er ook hartje winter genoeg planten die buiten in de vrieskou zelfs in bloei staan. Je denkt dan al snel aan de eerste sneeuwklokjes, crocussen en andere bloembollen die al weer boven de grond komen. Maar ook andere planten hebben nu bloemen. Tijdens de Eindejaars Plantenjacht bleek het Madeliefje de absolute nummer 1 te zijn onder de winterbloeiers.

 

 


Iedereen Wetenschapper

Iedereen kan iets betekenen voor de wetenschap. Ook jij kan een bijdrage leveren aan wetenschappelijke ontdekkingen. Heel simpel. Gewoon door een paar foto’s met je smartphone te maken. Meer weten? Een kleine greep uit de lopende projecten >>
 

 

 

 

Stephen Hawking was ondanks zijn beperkingen een briljante wetenschapper. Het laat zien dat iedereen kan meedoen in de wetenschap. En dat is bij het project Iedereen Wetenschapper ook zo. (foto: NASA, Public D0main)


Nieuwsarchief

Rotte, holle boom. Foto: Vincent Klok.

 

 

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes bij elkaar!!