Nieuws

Nieuwsarchief>>

19 februari 2018 17:01

Verzopen: mondjes dicht!

Gewassen die onder water hebben gestaan kunnen zich soms goed herstellen. Een kwestie van radicalen en op tijd de mondjes weer sluiten (USDA, Public Domain).

Wereldwijd zijn er regelmatig overstromingen. Wanneer akkers en velden onder water staan, betekent dat een hoop stress voor de planten die er groeien. Soms sterven ze zelfs door de lagere zuurstofconcentratie en verminderde fotosynthese. Het gevolg is oogstverlies en minder voedsel voor de mens.
Toch kunnen veel planten zich na een overstroming weer redelijk herstellen. De ene plant kan dit beter dan de andere. Waar ligt dat aan?

Regulatie huidmondjes
Onderzoekster Elaine Yeung ontdekte dat vooral het moment waarop het waterpeil zakt bepalend is. Op dat moment vormen de planten zuurstofradicalen. Deze zijn nodig bij het herstel, maar kunnen tegelijkertijd ook veel schade veroorzaken. Planten met de juiste hoeveelheid radicalen herstellen het beste. Net als planten die weer op tijd hun huidmondjes weten te sluiten.
De onderzoekster vond verschillende moleculen die deze herstelprocessen reguleren. Deze kennis is nodig om gewassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen overstroming en die daardoor de groeiende wereldbevolking kunnen voeden.

>> Meer nieuwsberichten


Winterbloeiers

Madeliefjes bloeien het hele jaar.

In de winter is er meestal weinig aandacht voor planten (- kerstbomen uitgezonderd). Toch zijn er ook hartje winter genoeg planten die buiten in de vrieskou zelfs in bloei staan. Je denkt dan al snel aan de eerste sneeuwklokjes, crocussen en andere bloembollen die al weer boven de grond komen. Maar ook andere planten hebben nu bloemen. Tijdens de Eindejaars Plantenjacht bleek het Madeliefje de absolute nummer 1 te zijn onder de winterbloeiers.


Food Valley Havo Profielwerkstukprijs

Zit je op de Havo en heb je een profielwerkstuk over planten, voeding, duurzaamheid of gezondheid? Stuur dan je werkstuk voor 7 maart in! Je maakt kans op een mooie geldprijs. Havisten uit heel Nederland mogen meedoen.
Meer info>>

 

 


Nieuwsarchief

Rotte, holle boom. Foto: Vincent Klok.

 

 

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes bij elkaar!!