Nieuws

Nieuwsarchief>>

15 oktober 2017 10:10

Onkruid vergaat niet vanzelf

De uitdrukking ‘Onkruid vergaat niet’ blijkt een waarheid als een koe. Sinds vorig jaar mogen gemeenten hun stoepen niet meer met het chemische bestrijdingsmiddel glyfosaat (ook bekend als Roundup) behandelen. Ze moeten dus andere manieren bedenken om het onkruid te lijf te gaan. En dat valt nog niet mee. Stoeptegels borstelen kan een oplossing zijn. Of stomen van het onkruid. Maar dit moet dan wel vaker gebeuren en is daardoor duur. Het onkruid wegbranden kan ook. Maar daar zitten weer ander nadelen aan…

 

>> Meer nieuwsberichten


Docentendag

Regelmatig verzorgen we een Docentendag of Workshop: leuk en leerzaam
Meer informatie>>


Griepprik voor tomaten

Kun je een plant ook inenten tegen ziekten?

Kun je een tomaat ook inenten tegen ziekten? Ja hoor!
Tomatentelers geven hun planten een vaccin tegen het pepinomozaiekvirus (PepMV). Dit plantenvirus veroorzaakt bij zieke tomatenplanten vreemde verkleuringen (mozaiek) op de vruchten. Door de planten al in een vroeg stadium te vaccineren met een milde variant van PepMV, voorkom je dat de vruchten later verkleuringen krijgen en minder opbrengen.
Het mechanisme waarbij je planten beschermt tegen een schadelijk virus door ze te vaccineren met een nauw verwant, niet agressief virus heet cross protection.
Meer>>


Werken en feesten, vormt schoone geesten

Johanna Westerdijk in 1916 in haar laboratorium. Auteur: Fotograaf Haagsch Persbureau. Herkomst en copyright: Utrechts Archief.

Bovenstaande tekst stond boven de ingang van het onderzoekslab van Johanna Westerdijk. Op haar 24e gaf zij al leiding aan haar eigen laboratorium. Ze deed er onderzoek naar schimmels, o.a. de schimmel die de iepenziekte veroorzaakt (Ophiostoma ulmi).
Een bekende uitspraak van haar is: ‘Van een saai en eentonig leven gaat zelfs een schimmel dood’. Het is precies 100 jaar geleden dat deze bijzondere plantenziektekundige als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland werd aangesteld. Daarom is 2017 uitgeroepen tot haar herdenkingsjaar.

Meer>>

Op de foto zie je Johanna Westerdijk aan het werk in haar laboratorium. Er staat een hele verzameling reageerbuizen met in elke buis een schimmelkweek. De foto is rond 1916 genomen. Fotograaf Haagsch Persbureau. Herkomst en copyright: Utrechts Archief.


Nieuwsarchief

Rotte, holle boom. Foto: Vincent Klok.

 

 

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes bij elkaar!!