Nieuws

Nieuwsarchief>>

15 oktober 2019 08:50

Chocoladeletters raken op?!

Sinterklaas is er nog niet, maar de chocoladeletters liggen al volop in de winkels! Hmmm, lekker chocolade….  Maar er ligt gevaar op de loer: net als bij veel andere gewassen gaat ook bij cacaobomen (Theobroma cacao) tot wel 38% van de opbrengst verloren door plantenziekten. En hoewel deze ziekten best grappige namen hebben – zoals witches’ broom, frosty pod rot en cacao swollen shoot virus – is dit natuurlijk hartstikke zonde.

 

Chocolade-ziekten

Sommige ‘chocolade-ziekten’ komen wereldwijd voor, andere alleen in Afrika, Zuid-Amerika of Azië. Het is dus zaak om te zorgen dat deze laatsten niet zich niet verder gaan verspreiden, bijvoorbeeld door handel en transport. Onderzoekers hebben de schimmels en virussen die de cacaobomen infecteren uitgebreid bestudeerd: ze hebben gekeken naar de levenscyclus van de verschillende ziekteverwekkers, naar het genoom en hoe je ze gemakkelijk kunt detecteren. Met deze kennis kunnen we de chocolade oogst beter beschermen!

Lees meer over het onderzoek in het wetenschappelijk artikel >>

 

>> Meer nieuwsberichten


De koekjesboom ruik je alleen in de herfst


Dit is vast de ‘lekkerste’ boom van het land….


Buxusmot graaft eigen graf

Een rups van de buxusmot wandelt over zijn eten. Het zal niet lang duren of de buxus is kaal, bruin en vol spinseldraden en rupsenpoep (Foto: F. Bohringer. CC A-SA 2.5)

Je hoort er dit jaar niet zo veel meer over: de buxusmot (Cydalima perspectalis). Terwijl in de zomer van 2018 de rupsen zich massaal tegoed deden aan het blad van buxusstruiken en er overal kaalgevreten heggetjes te zien waren, fladdert er dit jaar nog maar af en toe een verdwaalde buxusvlinder langs.

Het lijkt erop dat het natuurlijk evenwicht zich aan het herstellen is. Koolmezen en andere vogels zijn behulpzaam geweest bij het bestrijden van de rupsenplaag. Bovendien is er weinig te eten meer over voor de rupsen zelf: alle buxusplanten zijn al kaal of ze zijn vervangen door andere plantensoorten. En die lusten de rupsjes niet. De buxusmot lijkt een beetje op haar retour. Nu de eikenprocessierups nog…

Meer over de buxusmot: ‘Wat mot je?’ >>


Extreem veel eikenprocessierupsen (EPR)

Er waren afgelopen jaar extreem veel nesten van de eikenprocessierups (Thaumethopea processionea). Langs sommige fietspaden is er op iedere stam wel een nest te vinden. De eiken zelf hebben er (nog) niet zoveel last van, maar mensen des te meer. Om sommige plaatsen was de overlast door de brandharen van de rupsen groot en zorgden ze voor jeukende ogen en huidirritatie. Veel gemeenten en groenbeheerders weten niet meer waar te beginnen. Er is daarom het kennisplatform Eikenprocessierups opgericht met informatie. Daarnaast wordt er gezocht naar nieuwe manieren om de rupsen te bestrijden, bijvoorbeeld door ze met reuksporen weg te leiden (zie ook video hieronder). Lees alles hierover en meer over deze irritante rups >>

 


Nieuwsarchief

Rotte, holle boom. Foto: Vincent Klok.

 

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes bij elkaar!!