Nieuwsarchief

>> Alle nieuwsberichten

<< Terug naar Nieuwspagina

8 januari 2019 18:20

Dat kan beter!

De fotosynthese, je hebt het bij biologie vast allemaal al eens langs horen komen. Misschien weet je het nog (misschien ook niet) maar het draait om de reactie 6 CO2+6 H2O => C6H12O6+6 O2. Anders gezegd: planten maken suiker uit water en lucht. Het is een heel proces waarbij van alles komt kijken, onder andere de lichtreactie, de Calvincyclus, ATP en het enzym Rubisco. Klik hier als je je geheugen nog even wilt opfrissen.

C3 en C4
En dan was er ook nog iets met C3- en C4-planten: C4-planten, zoals mais, pakken de fotosynthese efficiënter aan dan C3-planten (bijvoorbeeld rijst, tarwe, aardappel, tabak). Bij C3-planten worden glycolaatmoleculen, een tussenproduct dat tijdens de fotosynthese in de chloroplasten ontstaat, vervoerd naar een andere plek in de cel om daar omgezet te worden. Hierbij gaat veel energie verloren. En dat is jammer – zo denken landbouwwetenschappers – het zou mooi zijn wanneer die energie gebruikt kan worden voor andere dingen, zoals extra groei van de plant.

Wetenschappelijke doorbraak
Onderzoekers proberen dan ook al langere tijd om de fotosynthese bij C3-planten efficiënter te maken. En dat lijkt nu gelukt te zijn! In Amerika zijn tabaksplanten zo aangepast dat het glycolaat voortaan in de chloroplasten omgezet wordt waardoor de fotosynthese minder energie kost en de planten 40% harder groeien. Het wordt gezien als een echte doorbraak en het kan op termijn helpen om het wereldvoedselprobleem op te lossen


Possible alternative pathways for glycolate in tobacco.
Three alternative pathways introduced into tobacco chloroplasts for more efficient recycling of glycolate. RNAi suppresses the native glycolate/glycerate transporter PLGG1 to prevent glycolate from leaving the chloroplast and entering the native pathway (gray).
Bron: http://science.sciencemag.org/content/363/6422/eaat9077

Bekijk het hele artikel waarin de onderzoekers uitleggen wat ze precies hebben gedaan.

19 december 2018 19:12

Kerstster: ziek is mooier

Meestal zorgen plantenziekten ervoor dat een plant er minder florissant bij staat, maar soms ziet een besmette plant er juist mooier uit dan een gezonde. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de ‘gevlamde’ tulpen in de Gouden Eeuw. Deze tulpen, waarvan de bloembladeren verkleuringen vertoonden als gevolg van een plantenvirus, waren nog kostbaarder dan de tulpen met een egale bloemkleur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is kerstster.jpg

Links op de foto een gezonde kerstster met natuurlijke groei. Rechts een kerstster die geinfecteerd is met fytoplasma voor een vollere bloei.
Bron en copyright: APS.

Een actueel voorbeeld van het bewust besmetten van gezonde planten, vind je tegenwoordig in de teelt van kerststerren (Euphorbia pulcherrima). Deze planten – populair rond Kerstmis – zijn geïnfecteerd met een fytoplasma. Fytoplasma’s zijn plantenparasieten die behoren tot het bacterierijk, maar een stuk kleiner zijn dan de meeste bacteriën en geen celwand hebben. Ze leven in het floeem van de plant en verstoren de plantengroei. Ze kunnen allerlei fysiologische afwijkingen veroorzaken, zoals groene bloemen, bladverkleuring, dwerggroei of extreme vertakkingen (heksenbezemgroei).
Dit laatste wordt gebruikt bij de teelt van kerststerren: het levert vollere planten op met meer bloemen.

12 november 2018 16:06

Wat lust de buxusmot nog meer?

De buxusmot (Cydalima perspectali) heeft afgelopen zomer flink toegeslagen. Door heel Nederland zijn de buxusstruiken kaalgevreten door de rupsen van deze vlinder:

Tot nu toe werd gedacht dat dit insect – afkomstig uit Azië – alleen buxus op het menu heeft staan. De verwachting was dat het probleem zich wel zou oplossen door andere plantensoorten dan buxus in de tuin aan te planten zodat de ‘monofage’ buxusrupsen niets meer te eten zouden hebben. Nou, dan ken je de buxusmot nog niet…
Een student van Helicon heeft onderzoek gedaan om te kijken of de rupsen ook van zes andere populaire tuinplanten aten en dat bleek in twee gevallen zo te zijn. Bovendien legde de vlinders ook eitjes op deze planten. Het lijkt er dus op dat we voorlopig nog niet van de buxusmot af zijn!
Lijkt het je leuk om in de klas of als PWS ook een voedselkeuzeproef te doen met rupsen? Dan is het experiment Wat lust een rups?  misschien iets voor jou.


>> Meer nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes bij elkaar!!


Archief

<< Naar Nieuwspagina
<< Naar Home