pwsbiologischebestrijding-informatie

Profielwerkstuk : Slug Invaders

Start Vraagstelling Experiment Informatie Links

Informatie

Op deze pagina is meer informatie te vinden over de slakken, de nematoden en de bacterie die in het experiment een rol spelen.

Sluginvaders

De nematoden in dit experiment behoren tot de soort Phasmarhabditis hermaphrodita. De jonge nematoden (juveniele stadium) leven ondergronds en hebben in dit stadium weinig voedsel nodig. P. hermaphrodita kan verschillende bacteriën met zich meedragen. In het geval van gekweekte nematoden die ingezet worden in de biologische bestrijding wordt meestal de bacterie Moraxella osloensis gebruikt. De nematode dringt via de natuurlijke opening in de slakkenmantel naar binnen. Eenmaal binnen laat hij de bacterie vrij, die zich vermeerdert en zorgt voor een dodelijke infectie van de slak. De nematode voedt zich met de, door bacterie-enzymen voorverteerde, slak. Hierdoor krijgt hij genoeg energie om volwassen te worden en zich voort te planten. Nieuwe jonge nematoden verlaten de dode slak en verspreiden zich door de bodem op zoek naar nieuwe slachtoffers.

Symptomen bij zieke slakken

Vier tot zes dagen na toedienen van de nematoden stoppen de slakken met eten en worden de eerste ziektesymptomen zichtbaar. De slakken vertonen typische vlekken na infectie door het nematode-bacterie complex en de zieke slakken sterven binnen 1 a 2 weken.

Slak met symptomen. Foto en copyright: Doriet Willemen

 

Slak met symptomen. Foto en copyright: Doriet Willemen

Bij de slak op onderstaande foto vormt zich behalve vlekken ook een bult, gevuld met vocht, op de mantel (net achter de kop van de slak). Dit is typisch voor een infectie met P. hermaphrodita.
Slak met symptomen. Foto en copyright: Doriet Willemen

De optimale bodemtemperatuur voor P. hermaphrodita bedraagt 15 graden Celsius. Liever niet warmer dan 20 graden en zeker niet kouder dan 5 graden. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is en niet uitdroogt. De nematoden zijn ongeveer 1 mm lang en met het blote oog net nog te zien. In de suspensie zijn ze echter “verstopt” tussen het substraat waar ze in geleverd worden. Ze zijn niet bestand tegen UV-licht. Daarom is het belangrijk om de aaltjessuspensie op een schaduwrijke plek toe te dienen en de bakken niet in de volle zon te zetten. Daarnaast is het aan te raden om de suspensie binnen een half uur te gebruiken en tussendoor goed te roeren.

Meer engelstalige info over P. hermaphrodita.

Contact
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een mailtje.
We kunnen je ook helpen bij het bestellen van nematoden voor je experiment.