vlinders

Vlinders en rupsen.

Parende grote koolwitjes (Pieris brassicae). Foto: Jan-Kees Goud, gefotografeerd tijdens het festival City of Insects.
Voorbereidende werkzaamheden.

Er zijn ongeveer 170.00 soorten vlinders beschreven. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer. Eén van de bekendste is het koolwitje, herkenbaar aan zijn witte vleugels. Er zijn meerdere soorten, o.a. het Grote en het Kleine koolwitje en het Grote en Kleine geaderde witje.

Volwassen vrouwtjes van het Grote koolwitje leggen hun eieren op de onderkant van een koolblad, vaak met tientallen tegelijk. De uitkomende rupsen zijn dus met grote aantallen en de schade aan de koolplanten is duidelijk te zien. Andere vlindersoorten zetten maar enkele eitjes per plant af.

 

Groot koolwitje (Pieris brassicae) die eitjes legt op een koolblad. Foto: Joop van Loon; copyright Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit; bron: insectenkwartet.
Groot koolwitje (Pieris brassicae) die haar eitjes aan het leggen is op een koolblad. Klik op de foto om te zien hoeveel eitjes het zijn!!
Rups van het grote koolwitje (Pieris brassicae) op kool (of wat er nog vanover is). Foto: Soebe; GFDL; Bron: Wikipedia.
Rups van het grote koolwitje (Pieris brassicae) op kool (of wat er nog van over is). Klik op de foto om de kop van de rups beter te bekijken!

 

Klik op de foto hiernaast om de kop van de rups van dichtbij te bekijken.

 

 

Als je wilt zien hoe snel een rups eet, bekijk dan het filmpje.

Eten en gegeten worden

Voor vogels zijn rupsen vaak lekkere hapjes. Sommige vogelsoorten zijn erg afhankelijk van bepaalde soorten rupsen. Rupsen zijn vaak weer gespecialiseerd in het eten van bepaalde plantensoorten. Kleine ongewervelde diersoorten kunnen een grote rol spelen in de natuur, zoals je kunt lezen in het volgende artikel.
Meer weten over de menukeuze van insecten? Klik dan hier.
Of wil je er zelf een experiment ermee uitvoeren? Klik dan hier.

 

Lastpakken

Andere beruchte rupsen zijn die van de buxusmot. En natuurlijk de eikenprocessierups. Eikenprocessierupsen (EPR) leven in groepen. Overdag bivakkeren ze op de stam van eiken en ’s nachts gaan ze in een lange rij op pad om de eikenbladeren op te eten. Hoewel ze schadelijk zijn voor eiken, zijn ze vooral berucht doordat hun stekels irriterend zijn voor de mens: op plaatsen waar de rupsen voorkomen ondervinden mensen jeuk, tranende ogen en zwellingen. Hiervoor hoeven de rupsen niet aangeraakt te worden.

<< Info over andere groepen insecten