Symptomen op het blad
Op het blad ontstaan waterige vlekken (lesies), die omgeven zijn door een lichtgroene hof. Bij vochtig weer is in deze hof aan de onderkant van het blad een witachtig schimmelpluis waar te nemen, dat uit sporendragers en de daarop gevormde sporen bestaat. Onder vochtige omstandigheden verkleurt het sporulerende gedeelte binnen een dag van lichtgroen naar bruin en breiden de lesies zich snel uit. Daarbij wordt snel tempo het hele loof vernietigd. Onder droge omstandigheden, bij temperaturen boven de 25 °C of bij gebruik van een minder gevoelig ras is geen pluis te zien en breidt de lesie zich niet of nauwelijks uit.
Op de stengel
Op de stengel komen grote bruine lesies voor, die de stengel omvatten. Onder vochtige omstandigheden wordt hierop sporulerend schimmelpluis gevormd. Stengellesies ontstaan meestal vroeg in het seizoen vanuit bladoksels, wanneer vocht in de bladoksels blijft staan waarin sporen kunnen kiemen en de plant binnen kunnen dringen.
Op de knol
Aardappelknollen worden geïnfecteerd wanneer de sporen van de sporendragers van het blad afspoelen en in de grond terechtkomen. Door groeischeuren of lenticellen kan P. infestans de knol binnendringen. Geïnfecteerde delen hebben een rood-paarsachtige kleur. Tijdens bewaring kan sporulatie plaatsvinden op het knoloppervlak. Een geïnfecteerde aardappel verrot meestal snel als gevolg van bacteriën die de knol veranderen in een stinkende massa.
Op tomaten
Bladeren en stengels van tomaten worden op dezelfde manier aangetast als die van aardappels. Op de vruchten van de tomaat worden donkerbruine, stevige lesies gevormd die groter worden en de hele tomaat aan kunnen tasten. Daarna verrotten de tomaten meestal als gevolg van secundaire ziekteverwekkers.