adviesstudiekeuze

Tips voor een goede studiekeuze

Ontwerp: Doriet Willemen

1. Stel je keuze niet uit tot de laatste maanden! Komen de eindexamens eraan en twijfel je nog steeds? Neem dan contact op met een decaan, studieadviseur of iemand anders die je in je keuzeproces kan helpen.

2. Blijf je twijfelen over je studiekeuze? Overweeg desnoods om eerst een jaar iets anders te doen en begin niet aan een opleiding waar je eigenlijk zelf niet in gelooft. Je eigen overtuiging van je studiekeuze is de sterkste voorspeller van studiesucces.

 

Hart. Bron: Wikimedia Commons. Public Domain.

3. Kiezen met je hart of kiezen met je hersens? Allebei natuurlijk! Kiezen met je hart voor een opleiding waar je geen correct beeld van hebt, is een garantie voor teleurstelling. Informeer je daarom eerst grondig – ga ook na hoe het programma eruit ziet, welke vakken je krijgt, wat de beroepsmogelijkheden zijn, baankans, et cetera – en kies dàn met je hart.

4. Kies je opleiding niet alleen vanwege de opbrengst achteraf, zoals baankans, salaris en status. Zeker als je inhoudelijk minder sterk gemotiveerd bent voor een bepaalde opleiding, is het verleidelijk om naar dit soort aspecten te kijken (en voor een compleet beeld van je studie horen deze aspecten er natuurlijk ook bij). Maar de beste keuzemotieven zijn nog steeds: vind ik het interessant, past het bij mijn capaciteiten/vaardigheden en vind ik de beroepsmogelijkheden aantrekkelijk?
Ontwerp Doriet Willemen
5. Maak gebruik van meerdere voorlichtings- en informatiebronnen en begin niet aan een opleiding zonder dat je er een bezoek aan hebt gebracht: op een voorlichtingsdag of beter nog proefstuderen/meeloopdag.

6. Maak gebruik van de mogelijkheden voor een persoonlijk gesprek bij je nieuwe opleiding waarin je het kunt hebben over onder andere je studiekeuze en je verwachtingen: een studiekeuzegesprek, intakegesprek, startgesprek, et cetera.

7. Onderschat het niveau en de intensiteit van je nieuwe opleiding niet. Maar laat je er ook niet door afschrikken. Als je het interessant en leuk vindt, dan lukt het vaak wel!

 

 

Bron tekst: © ResearchNed Nijmegen.

<< Terug