kevers

Kevers

Kevers zijn er in soorten en maten. Bekend zijn o.a. de poep-opruimende mestkever en de natuurlijke bestrijder het lieveheersbeestje. Er zijn echter ook veel kevers die planten aanvreten. Ze kunnen dit doen als larve en als volwassen kever.

 

Situatie 1: Kevers in de planten

Aardvlo op kool. Foto: Manabu Kamimura, copyright Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit; bron: insectenkwartet.
Aardvlo op kool.

Knaagsymptomen van kevers en de kevers zelf zijn vaak duidelijk te zien. Dit is echter niet altijd het geval. Het is weleens voorgekomen dat een moestuineigenares vol trots haar speciale raapsteeltjes liet zien: “Een speciaal ras met allemaal grappige gaatjes in het blad“. Boosdoener was echter de Aardvlo. Dit insect is geen vlo, maar een klein kevertje dat heel goed kan springen. Zodra hij je aan ziet komen is hij er vandoor. Aardvlo op kool. Een klein kevertje dat heel ver kan springen.

Larven van de coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) op aardappel (Solanum tuberosum). Foto: Pollinator; GFDL; Bron: Wikipedia.
Coloradokeverlarven op aardappel. Ze moeten er nog van groeien en dus zijn het grotere vreters dan hun ouders.

De coloradokever

De coloradokever komt oorspronkelijk uit het zuiden van Noord-Amerika (waarschijnlijk Mexico, niet Colorado). De kever kwam oorspronkelijk voor op een wild onkruid uit de aardappelfamilie maar gedijt heel goed op aardappelplanten. De kever is aangepast aan warmere gebieden en is in Nederland alleen in warme jaren een probleem.

Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) op aardappel (Solanum tuberosum). Foto: Tibor Bukovinsky; copyright Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit; Bron: insectenkwartet.
Volwassen coloradokever.

Situatie 2: planten in de kever

VW kever met bloemen. Gefotografeerd op Gotland, Zweden. Foto: Dan Ander; public domain, bron: stock.xchng, http://www.sxc.hu/photo/360520.
Deze prachtige VW doet goede diensten als bloembak.

 

<< Terug