Profielwerkstuk : Daar zit een luchtje aan…..
Start | Vraagstelling | Experiment | Informatie | Links |
Experiment
In dit experiment ga je met behulp van feromonen zelf insecten lokken en vangen.Om de insecten te vangen gebruik je een speciale feromoonval. In deze val plaats je een dispenser. Hieruit komt wekenlang continu een kleine hoeveelheid feromoon vrij. Hang de val op een hoogte van minimaal 1,5 meter zodat er genoeg luchtcirculatie is om de feromonen te verspreiden. De dispenser kun je vooraf bewaren in de goed afgesloten originele verpakking. Bij voorkeur in de vriezer (-20ºC); daar blijft het zelfs 2 jaar goed. Maar je kunt het ook in de koelkast (<5ºC) bewaren (maximaal 1 jaar). Het afval kan bij het gewone huishoudafval.
Feromoonval
Je kunt in je experiment verschillende dingen onderzoeken:
- val met of zonder feromoondispenser
- hoogte waarop de val hangt
- wel of geen waardplanten in de buurt
- windrichting / windsterkte
- andere weersinvloeden
- op welke afstand de insecten de feromonen nog waarnemem
- omgevingsfactoren
- schaduwrijke of zonnige plek (met name bij dagvlinder)
- lichtbron in de buurt (met name bij nachtvlinder)
- ………………..
Je kunt proberen om een verloop van het aantal insecten in de tijd te vinden. Of om een inschatting te maken van het totaal aantal insecten op een bepaalde plek. Misschien kun je een verband vinden tussen het aantal rupsen in het voorjaar en het aantal gevangen adulten van een insectensoort op een bepaalde plek.
Als je de kleine wintervlinder kiest, is er misschien wel een tuinder bij jou in de buurt, waar je de val in de appelboomgaard mag ophangen. Of misschien wel een boomkwekerij. Kun je meteen vragen of er op het bedrijf veel schade is door dit plaaginsect en of ze iets aan bestrijding doen.
Klik hier (pdf) om te zien hoe je de val in elkaar zet. Controleer de val regelmatig. Vaak zitten de kleine wintervlinders tegen het gele deksel. Determineer de insecten. Als het goed is zijn alleen mannetjes van de betreffende insectensoort “in de val gelopen”. Afhankelijk van wat je wilt onderzoeken kun je de dieren vlakbij, juist een heel stuk verderop of niet meer vrijlaten. De dispenser blijft 6-8 weken werkzaam.
Als je de paardenkastanjemineermot gaat lokken, moet je de dispenser op de bodem van de val vastzetten. Klik hier (pdf) om te kijken hoe dat moet. De dispenser blijft gedurende 4 weken feromoon afgeven. Probeer bomen te vinden die het jaar ervoor ook aangetast waren. Informeer eventueel bij de gemeente. Zij kunnen je ook vertellen of en wat voor maatregelen zij nemen tegen dit schadelijke insect. Misschien kun je een alleenstaande kastanjeboom vinden waar je zoveel mogelijk motjes probeert weg te vangen. Kun je kijken of dit effect heeft op de mate van aantasting. Let op: op de tamme kastanje komt de mot niet voor!
Bestelling van feromoon en val
Maak een keuze welk feromoon je wilt gebruiken (zie ook pagina “Informatie“). Of heb je vragen? Stuur ons dan een mailtje.
De Pherobank levert via ons graag de vallen en feromonen voor jouw profielwerkstuk. Maar ze hebben geen tijd en personeel om dit zelf te regelen. Daarom bestellingen aub via onze website doen. Ook voor informatie en het beantwoorden van vragen is de Pherobank NIET beschikbaar. Vriendelijk verzoek om hiermee rekening te houden!