werk

Wat kun je na een studie plantgezondheid doen?

Er komt een heleboel kijken bij het tegengaan van zieke planten. Daardoor is plantenziektekunde zo’n breed vakgebied en zijn er na de studie ook allerlei verschillende banen mogelijk.

  • Misschien wil je wel aan de slag bij een bedrijf voor (biologische) gewasbeschermingsproducten.
  • Wanneer je meer interesse in veredeling en genetica hebt, dan is plantenveredelaar misschien iets voor jou. Wist je dat veredelingsbedrijven regelmatig op zoek zijn naar net afgestudeerden voor hun vacatures? Of misschien ga je net als deze jongeren wel werken in Seed Valley.
  • Als je het leuk vindt om je kennis te delen met anderen behoort een baan in de voorlichting of bij een adviesbureau ook tot de mogelijkheden. Je hebt dan veel contact met boeren en telers. Soms moet je de onderzoekskennis vertalen naar de praktijk. Of andersom.

Groene vingers en witte jassen

Tuinbouwsmurf. Copyright CookieProductions.
Bedrijven en diensten zijn regelmatig op zoek naar afgestudeerden met “groene vingers”, die niet alleen ervaring hebben met moleculaire technieken, maar het ook leuk vinden om met planten te werken.

  • Als plantenziektekundige kun je ook terecht bij een keuringsdienst of de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Of je gaat aan de slag als beleidsmedewerker bij de overheid.
  • Natuurlijk kun je ook kiezen voor een baan als onderzoeker. Dat kan toegepast, praktijkgericht onderzoek zijn bij een bedrijf of een onderzoeksinstituut. Maar het kan ook heel fundamenteel onderzoek zijn aan een universiteit. Of van alles ertussenin.

Alle mogelijkheden op een rijtje:

Om een idee te krijgen van de verschillende mogelijkheden kun je dit boekje(pdf) eens doorbladeren. Hierin vertellen oud-studenten Plantenwetenschappen over hun huidige werk.

<<Terug naar studeren