appelschurft-resistentie

Resistentie

Veel resistenties werken door middel van een overgevoeligheidsreactie (in het Engels: Hypersensitive response of HR). Wat er gebeurt tijdens zo’n overgevoeligheidsreactie is dat er bij een infectie zeer snel een aantal plantencellen afsterven. Hierdoor kan de schimmel niet verder groeien. Veel schimmels zijn gespecialiseerd in het leegzuigen van levende cellen. Hiervoor heeft hij speciale structuren, de haustoriën. Bij dode cellen is dat niet mogelijk en sterft de schimmel. De dode cellen betekenen slechts een klein nadeel voor de plant. Het belangrijkste is dat de ziekte wordt voorkomen.

Dit is goed te zien in de volgende serie plaatjes waarbij sporen van Venturia inaequalis op appelbladeren zijn gebracht van een vatbaar en een resistent ras. Dit is onderzoek van de Universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland.

Vatbaar appelblad waarop sporen van Venturia inaequalis zijn aangebracht. Foto: Joe Win; Copyright University of Auckland, Auckland, New Zealand.
Een blad van een vatbaar appelras waarop enkele dagen eerder sporen zijn opgebracht van V. inaequalis. – Met het blote oog is er niets te zien.
Overgevoeligheidsreactie in resistent appelblad waarop sporen van Venturia inaequalis zijn aangebracht. Foto: Joe Win; Copyright University of Auckland, Auckland, New Zealand.
Idem maar dan een resistent ras. – Kleine zwarte vlekken!

Klik voor vergroting.

 

 

<< Terug naar appelschurft