Blijf chocolade kopen!

Wist je dat cacao (het belangrijkste ingrediënt van chocolade) de afgelopen tijd steeds duurder is geworden? In december 2023 bereikte de cacaoprijs de hoogste stand in 46 jaar tijd. Dat zullen we gaan merken is de verwachting…

Plantenziekten

Maar waarom is cacao duurder geworden? De oorzaak is schaarste van cacaobonen als gevolg van plantenziekten. Cacaoplanten (Theobroma cacao) die geïnfecteerd zijn met bijvoorbeeld een schimmelziekte produceren minder cacaobonen of sterven zelfs af. In Afrikaanse landen als Ghana en Ivoorkust, waar veel cacaoteelt is, hebben ze – naast droogte- ook te maken gehad met extreme regenval. Warm en vochtig zijn de ideale omstandigheden voor schimmelgroei met als gevolg minder oogst.

Chocoladevirus

Verder is het cacao mild mosaic virus (CaMMV) bezig aan een wereldwijde opmars. Dit plantenvirus veroorzaakt een mozaïekpatroon op de bladeren van geïnfecteerde cacaoplanten en zorgt ervoor dat een zieke plant minder en kleinere cacaobonen produceert. CaMMV is al gevonden in cacaoplantages in de V.S., Brazilië en Indonesië. Op het moment wordt onderzocht hoe het virus zich precies verspreidt (via insecten, via zaad of bij contact tussen planten). Meer>>

Blijf chocolade kopen!

Hogere cacaoprijzen zijn goed voor de kleine cacaoboeren in West-Afrika zou je denken. Kunnen ze toch nog iets verdienen. Helaas gaat er maar een relatief klein deel van de handelsprijs naar de boeren zelf. Kun jij hier iets aan veranderen? Blijf chocolade kopen! Want het is de inkomstenbron voor de boeren. Maar wel graag chocolade van een merk dat een eerlijke prijs betaalt aan de cacaoboeren (bijv. met het UTZ-keurmerk of Tony’s).