Erop uit!

In de rubriek Erop uit! staan activiteiten voor buiten het klaslokaal. Ga naar buiten en doe zelf onderzoek!

  • Stinkwants en Samoerai sluipwesp
    Help mee om een biologische bestrijder te vinden van de fruitwants, die tegenwoordig veel schade veroorzaakt bij appels en peren. Onderzoekers zijn op zoek naar de Samoerai sluipwesp, die haar eitjes legt in de eitjes van de wants. Van juni tot oktober heb je de meeste kans om geparasiteerde eitjes te vinden.  Zoek ook mee!
  • Onderbroekenlol
    Het bodemleven is van grote invloed op de gezondheid van planten. Test zelf hoe het staat met het bodemleven in jouw omgeving: begraaf je onderbroek!
  • Stoepplantjes
    Botanisch krijten of proefjes uitvoeren met stoepplantjes. Op de website www.stoepplantjes.nl van de Leidse Hortus vind je hier alle informatie over. En met behulp van het florakompas kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor plant het is.
Stoepplantjes kom je overal tegen
  • Paddenstoelen scoren
    Schimmels zijn overal, maar in de herfst – wanneer er veel paddenstoelen groeien- vallen ze het meeste op. Maak een boswandeling (of slenter door de stad) en maak foto’s van zoveel mogelijk verschillende paddenstoelen. Ontdek het veelzijdige schimmelrijk!
  • Globe
    Wil je uitgebreider aan de slag met bodemmetingen of de GrowApp? Verzamel data in je eigen omgeving voor wetenschappelijk onderzoek en doe mee aan het Globe programma.
  • Bodemdierendag 
    Ieder jaar rond Dierendag (4 oktober) worden de Bodemdierendagen georganiseerd. Doe ook mee in de tuin, op het balkon of met de hele klas op het schoolplein!
    Bodemdiertjes zijn ontzettend belangrijk om planten gezond te houden. Ze zorgen voor genoeg voedsel voor de plantenwortels en helpen om plantenziekten boven- en ondergronds te bestrijden.

  • Eindejaars Plantenjacht
    Je verwacht het misschien niet rond Oud & Nieuw, maar ook midden in de winter komen er nog bloeiende planten voor. Zelfs als het vriest!