Erop uit!

In de rubriek Erop uit! staan activiteiten voor buiten het klaslokaal. Ga naar buiten en doe zelf onderzoek!

 • Eindejaars Plantenjacht
  Uiteraard staan in deze periode vooral naaldbomen in de belangstelling, al dan niet versierd als kerstboom. Maar ook midden in de winter komen er nog bloeiende planten voor, zelfs als het vriest!
 • Onderbroekenlol
  Het bodemleven is van grote invloed op de gezondheid van planten. Test zelf hoe het staat met het bodemleven in jouw omgeving: begraaf je onderbroek!
 • Globe
  Wil je uitgebreider aan de slag met bodemmetingen of de GrowApp? Verzamel data in je eigen omgeving voor wetenschappelijk onderzoek en doe mee aan het Globe programma.
 • Zoek mee naar nieuwe wants
  Wat? Eén want, twee wants? Nee, geen warme handschoenen, maar een wants. Dat is een beestje dat fruit aanprikt en het sap zuigt, bijvoorbeeld van appels en peren. Door de kleine beschadigingen raakt het fruit misvormd. Er is nu een nieuwe wants in Nederland gevonden. Onderzoekers willen meer te weten komen over de verspreiding van dit insect en de mogelijke schade. Zoek ook mee!
Stoepplantje
 • Stoepplantjes
  Botanisch krijten of proefjes uitvoeren met stoepplantjes. Op de website www.stoepplantjes.nl van de Leidse Hortus vind je hier alle informatie over. En met behulp van het florakompas kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor plant het is.

 

 • Bodemdierendag: Erop of eronder 
  Ieder jaar rond Dierendag (4 oktober) worden de Bodemdierendagen georganiseerd. Ook in 2021 (24 sept – 6 oktober)! Doe ook mee in de tuin, op het balkon of met de hele klas op het schoolplein!
  Bodemdiertjes zijn ontzettend belangrijk om planten gezond te houden. Ze zorgen voor genoeg voedsel voor de plantenwortels en helpen om plantenziekten boven- en ondergronds te bestrijden.