Iedereen kent wel de paardenkastanje met zijn typische grote bladeren en zijn karakteristieke bolsters met daarin de kastanjes. Het is echter de vraag of we in de nabije toekomst nog wel van deze mooie boom kunnen genieten. Er zijn namelijk twee grote bedreigingen voor deze boom: de bloedingsziekte en de paardenkastanjemineermot.
Bloedingsziekte
Eenderde van alle paardenkastanjebomen in Nederland lijdt aan de beruchte paardenkastanjebloedingsziekte. In Zuid-Holland is maar liefst 41 procent van de bomen aangetast. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie.
Mineermot
De andere bedreiging is de paardenkastanjemineermot, een klein vlindertje waarvan de larven gangen vreten door het kastanjeblad. Dit heeft verzwakking tot gevolg en is lelijk om te zien. Haast elke paardenkastanjeboom in Nederland is hierdoor aangetast.
Het einde van een beroemde boom
Bovenstaande ziekte en plaag zijn momenteel de belangrijkste bedreigingen voor de kastanje, maar soms is er een andere boosdoener, zoals bij de beroemde kastanjeboom van Anne Frank.
Tam en wild
De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) wordt ook wel wilde kastanje genoemd. Niet te verwarren met de tamme kastanje (Castanea sativa). Deze tamme kastanjes hebben geen last van bloedingsziekte en mineermotten. Hoewel de paardenkastanje en de tamme kastanje allebei kastanjeboom genoemd worden, zijn het verschillende plantensoorten. Ze behoren zelfs tot een andere orde.