paardenkastanjemineermot11

Wat is er tegen de paardenkastanjemineermot te doen?

Nou, heel wat, alleen het is nog niet duidelijk of het in de praktijk allemaal zo veel helpt. Genoeg te onderzoeken en te proberen dus. Waarschijnlijk heeft een combinatie van maatregelen de meeste kans op succes:

Afgevallen bladeren van de paardenkastanje waarin de poppen van de paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella) kunne overleven. Foto: Jan-Kees Goud

Blad opruimen

Omdat poppen in de winter in afgevallen blad overleven is het aan te raden om afgevallen blad zorgvuldig op te ruimen (en te laten composteren). Het is belangrijk om dit zo zorgvuldig mogelijk te doen, zodat er in het voorjaar zo weinig mogelijk vlinders uitkomen. Dit is de strategie in Uithoorn. Er zullen echter altijd enkele poppen op de grond achterblijven en volwassen motten aan komen vliegen.

 

 

 

 

<= Zo dus niet!

 


Pimpelmees (Parus Caeruleus) die zich tegoed doet aan de paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella). Foto en film: Jan-Kees Goud.
Pimpelmees die zich tegoed doet aan larven van de paardenkastanjemineermot.

Biologische bestrijding

Er bestaat een sluipwesp (Pnigalio agraulis) die de larven van de mineermot parasiteert. Het percentage geparasiteerde larven is momenteel echter veel te laag om effectief te zijn.

Wel hebben meesjes de larven inmiddels ontdekt en doen ze zich te goed eraan (zie foto rechts en filmpje). Hou de poes binnen, is het devies.

Biologische bestrijders

In Italië worden de larven soms door mieren uit het blad gesneden en opgegeten.   Door de larven op te eten helpt deze mees mee aan de biologische bestrijding van de paardenkastanjemineermot.

Lijmbanden om een paardenkastanje met als doel mineermotten te vangen. Gent, 2007. Foto: Jan-Kees Goud.
Lijmbanden om een paardenkastanje met als doel mineermotten te vangen. G.

Lijmbanden

Wanneer in de lente de motjes uit de poppen komen vliegen ze niet in 1 keer naar de kruin van de boom, maar maken ze enkele tussenlandingen op de stam of kruipen omhoog. Door de stam in te pakken met kleverig materiaal kunnen de vlindertjes gevangen worden. Deze methode wordt toegepast in Beveren.

Feromoonvallen

Vrouwtjes scheiden sexferomonen (lokstoffen) uit waar de mannetjes op af komen. Deze feromonen zijn kunstmatig na te maken en te verwerken in plakvallen. Op die manier kunnen grote hoeveelheden mannetjes worden weggevangen. Nieuwegein promoot deze methode.

Chemische bestrijding

Dit werkt alleen wanneer dit heel vaak herhaald wordt vanaf het moment dat het motje verschijnt. Omdat de mannetjes enkele dagen eerder in de boomtop verschijnen dan vrouwtjes, kan het begintijdstip van de bestrijding worden bepaald met plakkende lok-vangplaten. Zo kan de eerste bestrijding worden uitgevoerd voordat er eitjes zijn gelegd. Doordat insecten zich vrij kunnen verplaatsen is er steeds het gevaar van nieuwe exemplaren op de betreffende boom. De larven zitten te goed ingepakt in het blad om chemisch bestreden te worden. Chemische bestrijding is dus eigenlijk niet goed mogelijk. Meer info.

Last but not least: een goede herkenning

De bruine vlekken op het blad zijn te verwarren met de bruine vlekken veroorzaakt door de schimmel Guignardia aesculi. Het verschil is dat de schimmelvlekken omgeven worden door een gele rand. Dit wordt veroorzaakt door een geleidelijke afsterving van het blad (groen – geel – bruin) als gevolg van schimmelgifstoffen, terwijl de mineermotlarve het groene blad naast de mijn ongemoeid en dus groen laat.

Symptomen van de paardenkastanjemineermot (Cameraria ohridella). Foto: Jan-Kees Goud
Symptomen van de bladvlekkenschimmel Guignardia aesculi.
Symptomen van de bladvlekkenschimmel (Guignardia aesculi). Foto: Jan-Kees Goud
Symptomen van de paardenkastanjemineermot.

Links met informatie over de paardenkastanjemineermot

Profielwerkstuk

Lok zelf de kastanjemineermot in de val!
<< Naar profielwerkstuk PWS  “Daar zit een luchtje aan…”

 

Terug
<< Naar begin paardenkastanjemineermot

<< Insecten