Het goede antwoord op de vraag “welk dier verstoort het lieflijke beeld van schapen op de paarse heide” is: 2.
Het heidehaantje
Het heidehaantje (Lochmaea suturalis) is een geelbruin kevertje dat leeft in heidegebieden in Europa. Het insect is maar 5-6 mm lang. Zowel de kever zelf als de larven eten van de bladeren van de heideplant (Calluna). Vooral de sappige groene toppen vinden ze erg lekker, maar ook de bast en zelfs de wortels worden aangevreten. Het gevolg: de planten worden bruin en bloeien niet. Weg mooie paarse heidevelden…
Antwoord 1: hoewel het kan gebeuren dat een wolf schapen aanvalt, is dit geen enorm risico voor een grote schaapskudde die overdag met een herder over de paarse heide loopt.
Antwoord 3: de schapen eten juist het gras en jonge boompjes weg tussen de heidestruikjes, waardoor de heide mooi open blijft en goed tot bloei kan komen.
Weetje:
Het heidehaantje hoort, net als zoveel andere planten- en diersoorten, bij de hei. Maar de populatie heidehaantjes schommelt nogal. Soms lijken ze voor langere tijd bijna verdwenen (waarschijnlijk door voedseltekort, ziekten en natuurlijke vijanden), om vervolgens weer massaal te verschijnen. Het lijkt erop dat 2024 zo’n piekjaar is. Helaas voor de heidetoeristen. Volgend jaar beter…
Meer over het heidehaantje (pdf) >>
<< Terug naar het nieuwsbericht