pwstmv-start

Profielwerkstuk : De plant heeft er tabak van…..

Start Vraagstelling Experiment Informatie Links

Start profielwerkstuk

Ook planten kunnen ziek worden van sigaretten. Niet door de rook, maar wel door het tabaksmozaïekvirus (TMV). Dit virus komt veel voor in de tabaksteelt. Na de oogst worden de bladeren van de tabaksplant gedroogd, gefermenteerd en bewerkt tot tabak. TMV “overleeft” dat hele proces en kan nog steeds aanwezig zijn in sigaretten. Sterker nog: zelfs op handen van rokers komt infectieus TMV voor!

Waarschuwing; Foto en bewerking: Jan-Kees Goud
Eigenlijk zou deze waarschuwing op een pakje sigaretten moeten staan.

In het experiment dat bij dit profielwerkstuk hoort ga je zelf tabaksplantjes opkweken en deze besmetten met het tabaksmozaïekvirus uit sigaretten. Zo ontdek je hoe een virus zich na lange tijd nog onverwacht kan verspreiden.

Of en welke ziektensymptomen een takaksplant krijgt hangt van een aantal factoren af. Het blad op de foto hieronder is niet meer mooi egaal groen, maar heeft lichte verkleuringen. Zo’n vlekkenpatroon noem je mozaïek (vandaar de naam tabaksmozaïekvirus). Ook begint het blad al te bobbelen, wat leidt tot misvormde en omgekrulde bladeren. Verder blijven de planten kleiner en zal de opbrengst voor de boer dus lager zijn.

Nicotiana tabacum White Burley, geinfecteerd met tabaksmozaiekvirus; Foto: Jan-Kees Goud
Blad van een tabaksplant, cultivar White Burley, geïnfecteerd met TMV

Klik op de buttons bovenaan deze pagina voor meer informatie over het profielwerkstuk.

Contact
Voor vragen en/of opmerkingen kun je ons een mailtje sturen.
Hier kun je ook terecht voor het bestellen van tabakszaadjes en carborundumpoeder voor je experiment.