rupsenproef

Wat lust een rups?

Een kooluilrups heeft de keuze uit twee stukjes sla en twee stukjes kool. Wat zal hij kiezen?

Voedselkeuzeproef met twee verschillende rupsensoorten

Niet elk insect heeft dezelfde plantenvoorkeur. Sommige insecten lusten bijna alles (polyfaag), anderen hebben slechts één plantensoort op het menu staan.

In dit experiment ga je van twee verschillende rupsensoorten kijken wat ze wel of niet lusten.

Eitjes van het groot koolwitje (Pieris brassicae) en van de kooluil (Mamestra brassicae) worden toegestuurd, waarna je zelf de rupsen opkweekt. Zoals de namen al suggereren kan dit op een dieet van kool. Na ongeveer twee weken zijn de rupsen groot genoeg voor de voedselkeuzeproef. Hierbij laat je de rups kiezen tussen een stukje koolblad en een stukje ander blad (bijvoorbeeld sla, boon of tomaat).

Het experiment is opgezet als profielwerkstuk door insectendeskundigen van de Universiteit Wageningen en kan eventueel uitgebreid worden met een statistische uitwerking van de resultaten.

Aanvraag materiaal

Een eipakket van koolwitje en een eipakket van kooluil worden samen opgestuurd (ongeveer 50 eitjes per soort). De kosten hiervoor bedragen € 12,50, inclusief verzendkosten. Dit kan aangevraagd worden via onze website door een mail te sturen naar Doriet Willemen.

De eitjes kunnen op school of thuis gemakkelijk opgekweekt worden tot rupsen. Kamertemperatuur (niet in de volle zon), genoeg te eten en regelmatig de bak schoonmaken is voldoende. Zorg wel voor luchtventilatie in de bak, bv door gaas te gebruiken i.p.v. een afgesloten deksel.
De rupsen eten alle koolsoorten (chinese kool, witte kool, spruitkool, bloemkool, boerenkool). Het is belangrijk om biologisch gekweekte groente te gebruiken! Afhankelijk van de temperatuur en de voedselkwaliteit duurt het 10 tot 14 dagen tot de rupsen geschikt zijn voor het experiment.

Informatie

Meer informatie over het experiment, de opkweek van de rupsen en een handleiding is hier te vinden.
Voor vragen kun je terecht bij Doriet Willemen.

Achtergrondinformatie over voedselkeuze bij insecten is hier te vinden.
Meer info over vlinders en rupsen vind je hier.