toptien-valsemeeldauw

Algemeen  Belang  Symptomen  Biologie  Ziektecyclus  Bestrijding  Referenties

NAAM: Valse meeldauw

ZIEKTEVERWEKKERS en WAARDPLANTEN: Plasmopara viticola op druif, Peronospora destructor op ui, Bremia lactuae op sla, en vele andere.

OVERIGE WAARDPLANTEN: naast druif, ui en sla, o.a. de gewassen spinazie, hop, biet, komkommer, zonnebloem, maïs, tabak, papaver, vele koolgewassen en vlinderbloemigen (bonen en erwten e.d.), vele siergewassen (Buddleja, Gaillardia, Corydalis, Laburnum, Primula, Viola, Alyssum, Helleborus, en roos) en verder op een groot aantal andere plantensoorten.

INFO: valse meeldauw wordt veroorzaakt door Oömycoten: organismen die lijken op schimmels, maar het in feite niet zijn (vandaar ‘vals’). De ziekte kenmerkt zich door schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Echte meeldauw, die wordt veroorzaakt door echte schimmels, heeft doorgaans schimmelpluis aan de bovenkant van het blad. De engelse benaming van valse meeldauw is ‘downy mildew’, en van echte meeldauw ‘powdery mildew’.

WAAROM IN DE TOP TIEN?: valse meeldauw komt op veel gewassen voor. Veel plantensoorten of -families hebben speciaal aangepaste valse meeldauwsoorten. Sommige zijn nauw aan elkaar verwant. Deze plek in de top tien is dan ook te danken aan alle valse meeldauwen bij elkaar. De valse meeldauw op druif (Plasmopara viticola) wordt hier uitgebreid behandeld als voorbeeld, omdat hieraan veel onderzoek gedaan is en omdat deze schimmel als eerste succesvol is bestreden met chemische middelen. Chemische middelen zijn van groot belang geweest voor onze samenleving.