toptien-echtemeeldauw

AlgemeenBelangSymptomenBiologieZiektecyclusBestrijdingReferenties

Rozenmeeldauw (Sphaerotheca pannosa). Foto: Jan-Kees Goud.
Echte meeldauw (Sphaerotheca pannosa) op roos.

Meeldauw verzwakt de plant. De schimmel zuigt sappen uit de plantencellen en vangt licht weg doordat hij over het blad groeit. Jong blad en jonge scheuten kunnen worden misvormd en soms ook de vruchten.
En verder is het op onze tuinplanten gewoon lelijk!

NAAM: echte meeldauw. Dit is een algemene naam voor een grote groep meeldauwziekten. Dit zijn ziekten waarbij wit schimmelpluis op de planten te zien is. Ze worden meestal genoemd naar de soort waarop ze voorkomen, zoals appelmeeldauw, rozenmeeldauw of graanmeeldauw.

ZIEKTEVERWEKKERS: er zijn enorm veel soorten. Grofweg kun je zeggen dat haast elke plantensoort zijn eigen meeldauwsoort heeft. De meeste meeldauwsoorten zijn dan ook aangepast aan 1 of enkele plantensoorten, maar sommige kunnen meerdere soorten aantasten. Enkele voorbeelden: appelmeeldauw wordt veroorzaakt door Podosphaera leucotricha, rozenmeeldauw door Sphaerotheca pannosa, graanmeeldauw door Erysiphe graminis en eikenmeeldauw door Microsphaera alphitoides.

WAARDPLANTEN: verreweg de meeste planten, zoals bijvoorbeeld appel, diverse granen, roos, druif, komkommer en verder een groot aantal bomen en struiken, waaronder eik of esdoorn.

INFO: de veroorzakers van echte meeldauw zijn schimmels die horen tot de familie van de Erysiphaceae (de echte meeldauwschimmels) in de schimmelklasse van de Ascomycoten (zakjeszwammen). Het zijn dus echte schimmels, in tegenstelling tot de valse meeldauwen. Ze verschillen verder van de valse meeldauwen doordat hun schimmeldraden vooral aan de buitenkant van het plantenoppervlak blijven en niet tussen de cellen door groeien. Ook kunnen ze veel beter tegen droogte.

WAAROM IN DE TOP TIEN?: allereerst zijn ze erg schadelijk voor de meeste plantensoorten, en komen ze haast overal voor. Iedereen kent ze wel. Het zijn ziekteverwekkers ‘in hart en nieren’ die niet zonder gastheer kunnen groeien (zogenaamde ‘obligate parasieten’).