toptien-iepenziekte

Algemeen Belang Symptomen Biologie Ziektecyclus Bestrijding Referenties

NAAM: De iepziekte of iepenziekteTak van zieke iep, waar de verdorde bladeren nog aan zitten ('vaantje'). Foto copyright: Universiteit van Amsterdam / Stichting Utopa.

ZIEKTEVERWEKKERS: Ophiostoma ulmi en de verwante Ophiostoma novo-ulmi. Deze laatste soort omvat een aantal zeer agressieve stammen

WAARDPLANTEN: iepen

INFO: de ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die behoort tot de klasse van de Ascomycoten of zakjesschimmels, omdat de geslachtelijke sporen per 8 in een zakje zitten.

WAAROM OP NUMMER 2?: De iepziekte laat zien hoe een schimmel binnen korte tijd een boom te gronde kan richten. Door samen te werken met een insect, de iepenspintkever, verspreidt hij zich zeer efficiënt. Ondanks grootschalige actie van de mens, en studie van de schimmel in detail, waart deze ziekte al 85 jaar rond over het noordelijk halfrond. Door de vorming van steeds agressievere stammen blijft hij de mens de baas. De naam Ophiostoma, betekent “slangenmond”, niet vanwege zijn giftige stoffen die mede verantwoordelijk zijn voor de dood van de iep, maar vanwege de vorm van de vruchtlichamen.