Planten beschermen

Er zijn heel veel verschillende manieren om planten te beschermen tegen ziekten en plagen.

Preventief
Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat de planten een goede start maken door schoon uitgangsmateriaal (zaad en pootgoed) te gebruiken. Verder is het belangrijk dat er zo min mogelijk ziekteverwekkers in de buurt van je gewas komen (fytosanitaire en hygiëne-maatregelen). En je kunt proberen om planten te kiezen die resistent zijn (niet ziek worden) of minder gevoelig zijn (wel geïnfecteerd worden door de ziekteverwekker, maar er weinig last van hebben: minder of geen symptomen).

Griepprik? Copyright Wageningen Universiteit.
Spuitje voor een zieke plant?

Behandelen
Als de plant toch ziek wordt of als er schadelijke insecten aanwezig zijn, dan kun je ervoor kiezen om te behandelen. Ook hier zijn weer veel verschillende manieren en middelen. Je kunt deze methoden grofweg in drie groepen indelen.

Van bestrijden naar beheersen
Waar vroeger de nadruk vooral lag op totale bestrijding van plantenziekten, zie je nu dat er steeds meer geprobeerd wordt om ziekten beheersbaar te houden. In deze video wordt het duidelijk uitgelegd.

Is dat nou nodig?
Wat een hoop gedoe allemaal, denk je misschien. Is dat nou echt nodig die gewasbescherming? Ja dus! Als we niets doen, dan gaat een groot deel van ons voedsel verloren. Dit kan wel oplopen tot 40%.

Down to earth
Tegenwoordig komt er ook steeds meer aandacht voor de bodem waarin planten groeien. Voor een gezonde plant heb je een goede bodem nodig. Maar wat is een goede bodem? En wat is het dan in die bodem dat ervoor zorgt dat een plant niet ziek wordt? Lees hier meer>>