Biologische gewasbescherming

Roofwants valt larve van coloradokever aan. Foto: Duotone; copyright: Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit; Bron: insectenkwartet.
Roofwants valt larve van de coloradokever aan.

Plantenziekten, -plagen of onkruiden te lijf gaan met hun natuurlijke vijanden – daar komt het op neer bij biologische gewasbescherming. In de natuur vindt dit voortdurend vanzelf plaats. Door de natuurlijke vijanden doelgericht uit te zetten of te bevoordelen (bijv. door een geschikte omgeving voor hen te creëren) kunnen we de natuur een handje helpen.

Enkele voorbeelden van biologische bestrijders zijn:

 

Combineren
Een combinatie van biologische bestrijding, chemische bestrijding en allerlei cultuurmaatregelen wordt wel geïntegreerde gewasbescherming (IPM) genoemd.

Trichogramma sluipwesp legt ei in het ei van de kooluil (Mamestra brassicae). Foto: Ties Huigens en Hans Smid; copyright: Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit; bron: insectenkwartet.
Trichogramma sluipwesp legt ei in het ei van de kooluil (Mamestra brassicae).

 

Zombie’s, Lijfwachten en oorlogsvoering

>> Bekijk een filmpje over een zombierups

>> Kom van alles te weten over Biologische oorlogsvoering bij insecten

>> Lees hoe planten de hulp van hun lijfwachten inroepen

Lees alles over natuurlijke vijanden in Natuur-als-bondgenoot.

 

Biologische teelt – totaal zonder kunstmatige chemische stoffen

Als je zeker wilt weten dat er geen residuen van chemische middelen op de producten terechtkomen, kun je kiezen voor de biologische teelt. Hierin wordt niet gespoten met kunstmatig-geproduceerde chemische middelen. Er wordt soms wel gespoten met plantenextracten. Hierin zitten uiteraard ook chemische stoffen, maar ze zijn van natuurlijke oorsprong. Door aanpassingen in de teelt, worden ziekten en plagen zo veel mogelijk tegengegaan. Hierbij kun je denken aan het met de hand rupsen verwijderen en onkruid wieden of het stimuleren van natuurlijke vijanden door het gebruik van groenstroken langs de akker.

In de biologische landbouw wordt ook geen gebruik gemaakt van kunstmest, maar alleen van organische mest (dierlijke mest of compost). Organische mest stimuleert het bodemleven, wat het uitbreken van bodemziekten vaak tegengaat. In bijna alle gevallen is biologische teelt duurder dan gangbare teelt, zodat producten ook meestal duurder zijn. Er is meer kennis voor nodig, je moet beter waarnemen, en het kost meer tijd om maatregelen uit te voeren. Biologische producten vallen onder strenge eisen. Er bestaan verschillende keurmerken (o.a ECO).

Meer over biologische landbouw in dossier GroenKennisnet en dossier AgriHolland