Roofmijten
Mijten zijn spinachtigen (8 poten) en dus geen insecten. Onder de grote hoeveelheid soorten mijten bevinden zich plantenaantasters, maar ook biologische bestrijders, de roofmijten. Een veel gebruikte roofmijt tegen spintmijt in kassen is de populaire roofmijt Phytoseiulus persimilis.
Mooie mijt!
Deze is gewoon te koop om uit te zetten in de kas. Meer over de toepassing in de praktijk kun je hier lezen onder de naam Spidex.
Mighty mite
De mijt Amblyseius swirskii is een zeer succesvolle biologische bestrijder. Hij lust bijna alles. In sommige gevallen zelfs te veel! Hij eet dan niet alleen de plaaginsecten op, maar ook andere biologische bestrijders.
Niet zo simpel
Het inzetten van natuurlijke vijanden is meestal niet zo simpel als het lijkt. De planten, de plantenaantasters en de biologische bestrijders beïnvloeden elkaar onderling allemaal. Wanneer de prooien op zijn neemt de populatie van een biologische bestrijder vaak snel af. Als dan vervolgens de aantasters opnieuw de kop opsteken, duurt het even voordat de bestrijderspopulatie weer op niveau is.
Mighty mite blijft stand by
De veelvraat-mijt Amblyseius swirskii heeft als groot voordeel dat hij ook van stuifmeel kan leven. Zo kunnen deze mijten hun populatie in standhouden en standby blijven. Wanneer plantenaantasters weer de kop opsteken, dan zijn ze er als de kippen bij om in te grijpen.
Terug naar biologische bestrijding >>