Koffieroest
Not my cup of tea
De Engelsen staan tegenwoordig bekend als theedrinkers. Dagelijks gaan er vele liters doorheen. En dan is er natuurlijk nog de typische Engelse High tea. Toch was dat tot 150 jaar geleden heel anders.
Koffieroest betekende einde koffiehuizen
In de kolonie Ceylon, evenals in Sri Lanka en in India, werd bijna uitsluitend koffie verbouwd. Totdat rond 1870 de schimmelziekte koffieroest opdook en alle koffieplantages aantastte. Toen stapten de Engelsen maar over op thee. Dit betekende ook het einde van de Londense koffiehuizen met hun ‘opruiende politieke ideeën’.
Beruchte koffiehuizen
Sommige gezagsdragers in die tijd zagen het koffiegebruik met lede ogen aan. De opwekkende werking zou verhitte politieke discussies opleveren en een gevaar vormen voor de maatschappij. Koning Charles II probeerde in 1675 al om de koffiehuizen te verbieden. Ook vrouwen protesteerden, om verschillende redenen, tegen koffiegebruik. In bovenstaande petitie staat dat mannen zouden ‘uitdrogen’ (=onvruchtbaar worden) door koffie.
Roestige planten
Koffieroest is nog steeds de belangrijkste plantenziekte in de koffieteelt en komt wereldwijd voor. Het wordt veroorzaakt door de schimmel Hemileia vastatri. Deze schimmel produceert sporen waardoor op een ziek blad oranje-bruine plekken ontstaan. Dit ziet eruit als metaalroest. De aangetaste bladeren vallen voortijdig af. De boom produceert minder koffiebonen en kan uiteindelijk doodgaan. De economische schade voor de boeren is enorm.