Wat lust een rups?
Voedselkeuzeproef met twee verschillende rupsensoorten
Niet elk insect heeft dezelfde plantenvoorkeur. Sommige insecten lusten bijna alles (polyfaag), anderen hebben slechts één plantensoort op het menu staan.
In dit experiment ga je van twee verschillende rupsensoorten kijken wat ze wel of niet lusten.
Een rups als huisdier
Eitjes van het groot koolwitje (Pieris brassicae) en van de kooluil (Mamestra brassicae) worden toegestuurd, waarna je zelf de rupsen opkweekt. Zoals de namen al suggereren kan dit op een dieet van kool. Na ongeveer twee weken zijn de rupsen groot genoeg voor de voedselkeuzeproef. Hierbij laat je de rups kiezen tussen een stukje koolblad en een stukje ander blad (bijvoorbeeld sla, boon of tomaat).
Het experiment is opgezet als profielwerkstuk door insectendeskundigen van de Universiteit Wageningen en kan eventueel uitgebreid worden met een statistische uitwerking van de resultaten.
Aanvraag materiaal
Een eipakket van koolwitje en een eipakket van kooluil worden samen opgestuurd (ongeveer 50 eitjes per soort). De kosten hiervoor bedragen € 12,50, exclusief verzendkosten. Dit kan aangevraagd worden via deze website door ons een mailtje te sturen.
Van ei tot rups (of vlinder)
De eitjes kunnen op school of thuis gemakkelijk opgekweekt worden tot rupsen. Kamertemperatuur (niet in de volle zon), genoeg te eten en regelmatig de bak schoonmaken is voldoende. Zorg wel voor luchtventilatie in de bak, bv door gaas te gebruiken i.p.v. een afgesloten deksel.
De rupsen eten alle koolsoorten (spruitkool, blad van bloemkool, boerenkool, groene kool). Het is belangrijk om biologisch gekweekte groente te gebruiken! Afhankelijk van de temperatuur en de voedselkwaliteit duurt het 10 tot 14 dagen tot de rupsen geschikt zijn voor het experiment.
Informatie
Hier is alle benodigde informatie voor het experiment met de rupsen te vinden: handleiding, opkweek van de rupsen en scoreformulieren.
Achtergrondinformatie:
Hoe bepaalt een rups wat hij wel of niet eet? Voedselkeuze bij insecten: Rups zoekt jong blaadje.
Informatie over vlinders en rupsen.
Contact
Nog vragen? Wil je eipakketten aanvragen? Of aanvullende informatie nodig? Stuur een mailtje.