Copyright

Copyright-informatie foto’s en illustraties (summary in English below)

Officieel rust op deze website als geheel, inclusief design en zo, copyright. De informatie die erin staat en de eigen foto’s en illustraties zijn echter vrij te gebruiken voor zowel eigen gebruik als niet-commerciële doeleinden. Op de website staan echter ook foto’s van anderen, waarvoor de redactie toestemming heeft gekregen om die voor deze website te gebruiken. Dit staat bij elke foto vermeld in de zogenaamde Hint, de tekst die verschijnt (vaak in een geel balkje) als je met de muis over een illustratie gaat. (Mocht dit niet werken, kijk dan hieronder bij Als hints het niet doen.)
Bij twijfel kun je het ook altijd even vragen.

Er zijn 5 mogelijkheden:

Als je weer over de foto gaat komt er weer een hint.
Voorbeeld van een foto met muiscursor en hint.
  1. Er staat Copyright en dan de naam van een persoon of instantie. Deze persoon/instantie bezit het copyright. Er is toestemming gegeven door die persoon/instantie voor gebruik van de foto/illustratie op deze site, maar voor nieuw gebruik moet weer toestemming gevraagd worden bij die persoon/instantie.
  2. Er staat niets vermeld over copyright of er staat Copyright Jan-Kees Goud of Doriet Willemen. Dan is het een eigen foto/illustratie die vrij te gebruiken en te bewerken is. Het zou leuk zijn, wanneer ergens de naam van onze website genoemd zou worden, maar dat hoeft niet. Ik vind het wel altijd leuk om te weten waarvoor mijn foto’s/illustraties worden gebruikt, dus laat het gerust even weten.
  3. Er staat GFDL. Dit staat voor GNU Free Documentaion license versie 1.2 of nieuwer. Dit is een soort licentie waarin staat dat de illustratie vrij te gebruiken en te bewerken is, mits de bewerkte of onbewerkte foto/illustratie op de nieuwe plaats ook valt onder dezelfde licentie. Dit moet daar dan ook vermeld staan, met een verwijzing naar de licentie. (Meer info en verwijzing naar de licentietekst). Bij oplagen van meer dan 100 exemplaren moet bovendien de bron genoemd worden, om de fotograaf of artiest bekendheid te geven.
  4. Er staat CCby. Dit is een licentie waarin staat dat de foto/illustratie vrij te gebruiken en te bewerken is, mits de naam van de oorspronkelijke fotograaf/artiest genoemd wordt en mits de bewerkte of onbewerkte foto/illustratie op de nieuwe plaats ook valt onder dezelfde licentie. Dit moet daar dan ook vermeld staan, met een verwijzing naar de licentie. (Meer info en verwijzing naar de licentietekst).
  5. Er staat Public Domain. Deze foto’s/illustraties zijn vrij te gebruiken en iedereen mag er mee doen wat hij/zij wil.

Bij twijfel kun je het ook altijd even vragen.

Volg deze link naar de HERKOMST van alle foto’s op deze site (Link to source of photos)

Als hints het niet doen
In moderne browsers wordt niet meer met deze hints gewerkt en de informatie die bij de afbeelding hoort wordt dus ook niet automatisch weergegeven. Maar er zijn andere manieren om de hints toch zichtbaar te maken. Bij InternetExplorerer laat je de pagina in `compatibiliteitsmodus` zien (Dit kan d.m.v. het icoontje van het gescheurde velletje bovenin tussen het vergrootglas en de reload button).
Compatibiliteitsweergave IE

 

In Mozilla Firefox kun je op het plaatje met de rechtermuisknop kiezen voor ‘Afbeeldingsinfo bekijken’. En in Google Chrome kun je op het plaatje met de rechtermuisknop kiezen voor Element inspecteren; dan kom je in de html-code, net als bij IE bij bron weergeven/view source (zie hieronder).

Als hints het niet doen is copyrightinformatie is ook altijd zichtbaar te maken op de volgende manier: de naam van een plaatje op een webpagina kun je  te weten komen door met de alternatieve muisknop op het plaatje te klikken en te kiezen voor Eigenschappen/Properties. Door elders op de webpagina met de alternatieve muisknop te klikken en te kiezen voor de optie Bron weergeven / View source, kom je in de programmeertaal HTML terecht, waartussen je de tekst kunt herkennen van de pagina en de namen van de plaatjes. Ergens tussen de twee < en > haakjes waar de naam van het plaatje staat, staat ook de omschrijving van het plaatje, na de code alt=”. Dit wordt namelijk weergegeven als alternatief als het plaatje om wat voor reden dan ook niet door de browser van de lezer kan worden geladen.

Copyright summary:
Copyright information becomes visible in mouseover hints or is mentioned in the HTML code in “alt” texts. Five situations occur:
1. Copyright + name. Ask permission yourself for use; 2. nothing or Copyright Jan-Kees Goud or Copyright Doriet Willemen: own illustration you can use freely; 3. GFDL: picture is free to use under 
GFDL license: all new use and adaptations fall under the same license. Mention the license terms upon use; 4. CCby: picture is free to use under CC license: mention the name of the photographer/artist and all new use and adaptations fall under the same license. Mention the license terms upon use; 5. Public Domain: free to use.