pwsferomoon-start

Profielwerkstuk : Daar zit een luchtje aan…..

Start Vraagstelling Experiment Informatie Links

Start Profielwerkstuk

Bewust of onbewust nemen mens en dier allerlei “luchtjes” waar, waarna er een reactie volgt. Bekend is het bioscoopstoel onderzoek waarbij vrouwen een voorkeur hadden om te gaan zitten in een stoel waar mannelijke feromonen op gespoten waren. Vlinders “ruiken” feromonen met hun antennes.

Vlinderantennes. Bron: Wikimedia commons, Bewerking en CCby: B.Kimmel, http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Lepidoptera_antenna.pngAntennes van 3 verschillende soorten vlinders.
Links: geveerd (Polypogon tentacularia)
Midden: knotsvormig (Dagpauwoog)
Rechts: draadvormig (Lijnsnuituil)

Veel onderzoek naar feromonen is uitgevoerd bij insecten. In de land- en tuinbouw worden feromonen vaak gebruikt bij de bescherming van het gewas tegen schadelijke insecten. In het experiment dat bij dit profielwerkstuk hoort, gebruik je dan ook sexferomonen van vrouwtjesinsecten om mannetjes in de val te lokken. We hebben twee insecten voor je uitgekozen: de kleine wintervlinder (periode november-december) en de paardenkastanjemineermot (periode april-augustus). Dit zijn allebei plaaginsecten, waarvan de rupsen grote schade kunnen aanrichten aan bomen (zie ook dit nieuwsbericht).

Het  bekende Axe effect uit een vroegere reclame geeft op zich vrij aardig weer hoe het in de val lokken er aan toe gaat:

  1. Een stofje verspreidt zich door de lucht…
  2. Op grote afstand wordt dit door soortgenoten van de andere sexe waargenomen…
  3. Dit levert een reactie op: ze moeten zo snel mogelijk op de lucht af…

Het verschil is alleen dat in Axe-producten helemaal geen feromonen zitten en dat jij in je experiment juist de mannetjes bij de neus gaat nemen in plaats van de vrouwtjes.