Lesmaterialen

Plantenziekten en –plagen zijn erg leuk om in de biologieles te behandelen omdat ze zo veelzijdig zijn. Om te beginnen is er de strijd tussen de plant en zijn belager. Deze belager kan een virus zijn, maar ook een bacterie, schimmel, insect of slak. Vaak is er nog een derde partij bij betrokken. Denk dan bijvoorbeeld aan een insect, dat een plantenvirus overbrengt van een zieke naar een gezonde plant (vector) of een sluipwesp die parasiteert op de plantenbelager (natuurlijke vijand). En uiteraard speelt ook de mens vaak een rol in het geheel (gewasbescherming, gentech, economie).


Dossier Plantgezondheid

2020 was het internationaal Jaar van de Plantgezondheid. Net als mensen kunnen ook planten ziek worden, soms met grote gevolgen. In het cahier Plantgezondheid belichten wetenschappers en deskundigen verschillende aspecten van plantenziekten en plagen. Ook bespreken ze manieren waarop we gewassen kunnen beschermen, en ze geven een blik op de toekomst.
Wat komt er allemaal kijken bij plantgezondheid? En wat merk jij hier zelf van in het dagelijks leven? Het is te vinden in het dossier en in het aansluitende cahier Plantgezondheid van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.

Er is nu ook een Engelstalige versie beschikbaar van het cahier!

Informeer ook naar het bijbehorende Thuispracticum Plantgezondheid over Penicillium.


Erop uit!

 • Globe
  Wil je zelf aan de slag met bodemmetingen of de GrowApp? Verzamel data in je eigen omgeving voor wetenschappelijk onderzoek en doe mee aan het Globe programma.
 • Zoek mee naar nieuwe wants
  Wat? Een want, twee wants? Nee, geen warme handschoenen, maar een wants. Dat is een beestje dat fruit aanprikt en het sap zuigt, bijvoorbeeld van appels en peren. Door de kleine beschadigingen raakt het fruit misvormd. Er is nu een nieuwe wants in Nederland gevonden. Onderzoekers willen meer te weten komen over de verspreiding van dit insect en de mogelijke schade. Zoek ook mee!
Stoepplantje
 • Stoepplantjes
  Botanisch krijten of proefjes uitvoeren met stoepplantjes. Op de website www.stoepplantjes.nl van de Leidse Hortus vind je hier alle informatie over. En met behulp van het florakompas kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor plant het is.

 

 • Bodemdierendag 
  Ieder jaar rond Dierendag (4 oktober) worden de Bodemdierendagen georganiseerd. Ook in 2020 (25 sept – 7 oktober)! Doe ook mee in de tuin, op het balkon of met de hele klas op het schoolplein!
  Bodemdiertjes zijn ontzettend belangrijk om planten gezond te houden. Ze zorgen voor genoeg voedsel voor de plantenwortels en helpen om plantenziekten boven- en ondergronds te bestrijden.


Interactieve lespakketten

 • Interactieve exoten in de klas
  MBO, bovenbouw HAVO en VWO; 1 uur (uit te breiden met lessen)
  Applicatie waarbij de leerlingen op een interactieve manier veel informatie opdoen over invasieve exoten, zoals Japanse duizendknoop, Amerikaanse vogelkers, halsbandparkieten en het Aziatisch lieveheersbeestje.
  De applicatie is vrij te downloaden na registratie.
 • Het zal me een biet zijn (pdf)
  MBO, bovenbouw HAVO en VWO; 1 uur
  Wat is er aan de hand op de akkers van Lars en Tom? Probeer het zelf op te lossen!
  (Voor docenten is het antwoordblad met uitleg hier op te vragen).
 • AfrikaanseVampierplanten (pdf)
  MBO, bovenbouw HAVO en VWO; 1 uur + eventueel tijd voor presentatie
  Deze uitzuigers bedreigen de voedseloogst in grote delen van Afrika. Is er iets tegen te doen?
  (Voor docenten is het antwoordblad met uitleg hier op te vragen)

De aardappelziekte (Phytophthora)

 • PatatjeOorlog
  Dit interactieve lespakket gaat over één van de beruchtste plantenziekten ter wereld: De Aardappelziekte
  (de docentenhandleiding is hier op te vragen).
 • Wapenwedloop
  Bij dit deels interactieve lespakket kom je van alles te weten over de werking van resistentie-genen in planten en hoe schimmels deze resistentie-genen proberen te omzeilen (de docentenhandleiding is hier op te vragen).
 • ‘Prenataal onderzoek bij planten’
  De lespakketten Patatje Oorlog en Wapenwedloop horen bij het practicum ‘Prenataal onderzoek bij planten’ van de Reizende DNA-labs.
 • Directeur van een frietfabriek:
  Na een natte zomer blijk je als directeur van een frietfabriek nauwelijks nog aan aardappels te kunnen komen. Hierdoor kun je je producten niet leveren. De weinige aardappels die je kunt inkopen zijn erg duur! Hierdoor neemt je winst af en ben je gedwongen om een sterke prijsstijging door te voeren voor je producten. De oorzaak van deze schaarste is dat de meeste aardappelplanten sterk te lijden hebben gehad onder de aardappelziekte Phytophthora. Veel planten zijn doodgegaan en veel knollen zijn rot en dus niet meer bruikbaar voor verwerking tot friet. Wat nu?
 • Een DVD die vertelt over de biologie, de schade en de aanpak van de aardappelziekte Phytophthora.

Thuispracticum Plantgezondheid

 • Hoe kunnen we ons voedsel beschermen tegen schimmels? Test het zelf thuis in dit experiment met sinaasappels en Penicillium!
  Ga naar Thuispracticum Plantgezondheid

Practicum: Wat lust een rups?

 • Doe eens een keer het rupsenpracticum! Dat kan in de klas, maar ook gewoon bij de leerling thuis. Laat ze zelf onderzoeken welk blad een rups wel eet en welk blad niet. En is dat bij alle rupsensoorten hetzelfde?
Een rups heeft de keuze uit twee stukjes sla en twee stukjes kool. Wat zal hij kiezen?

Een schimmelige woordzoeker


Bordspel Xylencer

 • Doe het Bordspel Xylencer  (incl. spelregels) en ontdek wat er allemaal komt kijken bij laboratoriumonderzoek aan plantenziekten.
  Het spel is gemaakt door studenten als onderdeel van een groter project (iGEM Wageningen 2019). Hierbij werd gezocht naar een manier om de schadelijke plantenbacterie Xylella fastidiodosa te bestrijden door middel van bacteriofagen. Meer>>

Veredeling en gentechnolgie

 • PlantKracht
  Leer alles over Plantenteelt, genetica, biotechnologie, veredeling en ecologie in deze lessenserie. Het omvat o.a. een practicum en geeft inzicht in hoe methodes zoals CRISPR-Cas ingezet kunnen worden om gewassen slim te veredelen.
 • Mendels tomatenplantjes
  Ga in de klas zelf aan de slag als plantenveredelaar.
 • De allergoloog en de appelveredelaar.
  Kruip in de huid van een allergoloog: je hebt een aantal patiënten die allergisch zijn voor appel. Vervolgens wordt je een appelveredelaar en is het je taak om rassen te maken waarvoor mensen niet allergisch zijn
 • Battle of the Genes
  Een lespakket over biotechnologie. Leer alle feiten over gentechnologie bij aardappelen om ze resistent te maken tegen de beruchte aardappelziekte.
 • Rollenspel Gentech Maïs
  Dit rollenspel dient als basis voor een discussie over gentech. Is gentech de oplossing voor de oprukkende maïsstengelboorder die veel schade veroorzaakt in de maïsteelt.
 • Gentech: Dat bepaal ik zelf wel!
  Vorm zelf je mening over gentech bij planten. Bekijk eerst de feiten en bepaal daarna aan de hand van drie praktijkvoorbeelden wat jij ervan vindt.
 • Nieuwe Technieken Plantenveredeling
  Speciaal voor scholen is veel informatie, inclusief lespakketten, beschikbaar in dit dossier van GroenKennisnet

Actuele onderwerpen


Docentendag / Workshop

We organiseren regelmatig een Docentendag Plantenziekten of geven een workshop op een onderwijsconferentie.
Meer info>>


BASISSCHOLEN

In het Jaar van de Plantgezondheid 2020 heeft de FAO een mooi en leuk activiteitenboek uitgebracht met opdrachten om thuis of in de klas uit te voeren : Gezonde planten, gezonde planeet.

Speciaal voor basisscholen bestaat er ook een lespakket over gezonde planten en de hulp van nuttige insecten, schimmels en bacterieën: Hulptroepen uit de natuur.


<< Terug naar PWS/Lesmateriaal