pwsbiologischebestrijding-start

Profielwerkstuk : Slug Invaders

Start Vraagstelling  Experiment Informatie Links

Start Profielwerkstuk

Het zou niet misstaan als titel voor een science fiction film: De Slug Invaders. Kleine, met het blote oog onzichtbare wormen dringen je lijf binnen. Maar alsof dat nog niet genoeg is brengen ze ook nog een dodelijke bacterie mee. Helaas voor slakken is dit geen filmscenario, maar de harde werkelijkheid.
Sterker nog: wij mensen maken graag gebruik van de “slug invaders” om onze gewassen te beschermen tegen slakkenvraat. Biologische bestrijding van plantenziekten en plagen heet dat.

Dit profielwerkstuk gaat over natuurlijke vijanden in de gewasbescherming. In het bijbehorende experiment ga je zelf onderzoek doen aan de bestrijding van slakken met behulp van nematoden. Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn microscopisch kleine wormpjes.

Phasmarhabditis hermaphrodita. Foto en copyright: Doriet Willemen
De Slug Invader. De slakkenparasitaire nematode Phasmarhabditis hermaphrodita. In werkelijkheid is de nematode 1 mm groot.

Planten worden continu belaagd door allerlei ziekten en plagen: schadelijke dieren, schimmels, bacteriën en virussen. Gelukkig komen er in de natuur ook heel veel natuurlijke vijanden van deze plantenbelagers voor. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht waarbij de plantenziekten onder controle blijven. Ook in de land- en tuinbouw en in parken worden steeds meer natuurlijke vijanden ingezet om de gewassen en beplanting gezond te houden.