Nieuws

Nieuwsarchief>>

24 januari 2020 12:34

Sprinkhanenplaag verwoest oogst

De woestijnsprinkhaan (Schistocerca Gregari) verwoest de oogst in Afrika (Wikipedia, Amanda44, CCA-SA4.0).

Zwermen woestijnsprinkhanen verspreiden zich in hoog tempo over Oost-Afrika. In Kenia trekt nu een sprinkhanenzwerm over van 60 kilometer lang en 40 kilometer breed! In Ethiopië en Somalië hebben de insecten al 700 vierkante kilometer aan landbouwgewassen en weidegras opgevreten. Dat betekent dat er hongersnood dreigt voor de mensen en het vee daar. De Wereldvoedselorganisatie (FAO) raadt de bevolking aan om sprinkhanen te vangen en te drogen zodat er de komende maanden tenminste iets te eten zal zijn.

Bekijk de video op Nu.nl >>

>> Meer nieuwsberichten


De koekjesboom ruik je alleen in het najaar


Dit is vast de ‘lekkerste’ boom van het land….


Buxusmot graaft eigen graf

Een rups van de buxusmot wandelt over zijn eten. Het zal niet lang duren of de buxus is kaal, bruin en vol spinseldraden en rupsenpoep (Foto: F. Bohringer. CC A-SA 2.5)

Je hoort er dit jaar niet zo veel meer over: de buxusmot (Cydalima perspectalis). Terwijl in de zomer van 2018 de rupsen zich massaal tegoed deden aan het blad van buxusstruiken en er overal kaalgevreten heggetjes te zien waren, fladdert er dit jaar nog maar af en toe een verdwaalde buxusvlinder langs.

Het lijkt erop dat het natuurlijk evenwicht zich aan het herstellen is. Koolmezen en andere vogels zijn behulpzaam geweest bij het bestrijden van de rupsenplaag. Bovendien is er weinig te eten meer over voor de rupsen zelf: alle buxusplanten zijn al kaal of ze zijn vervangen door andere plantensoorten. En die lusten de rupsjes niet. De buxusmot lijkt een beetje op haar retour. Nu de eikenprocessierups nog…

Meer over de buxusmot: ‘Wat mot je?’ >>


Extreem veel eikenprocessierupsen (EPR)

Er waren afgelopen jaar extreem veel nesten van de eikenprocessierups (Thaumethopea processionea). Langs sommige fietspaden is er op iedere stam wel een nest te vinden. De eiken zelf hebben er (nog) niet zoveel last van, maar mensen des te meer. Om sommige plaatsen was de overlast door de brandharen van de rupsen groot en zorgden ze voor jeukende ogen en huidirritatie. Veel gemeenten en groenbeheerders weten niet meer waar te beginnen. Er is daarom het kennisplatform Eikenprocessierups opgericht met informatie. Daarnaast wordt er gezocht naar nieuwe manieren om de rupsen te bestrijden, bijvoorbeeld door ze met reuksporen weg te leiden (zie ook video hieronder). Lees alles hierover en meer over deze irritante rups >>

 


Nieuwsarchief

Rotte, holle boom. Foto: Vincent Klok.

 

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes bij elkaar!!