Nieuws

 

Planten reageren op geluid

18 maart 2020 15:52

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen zich beter voelen in een omgeving met planten. Of dit andersom ook het geval is, is nog maar de vraag. Hoewel sommige mensen beweren dat een cactus beter groeit, wanneer je die liefdevol toespreekt, is dit nooit bewezen. Wel is nu aangetoond dat planten reageren op geluid. Planten die in experimenten aan hard geluid worden blootgesteld, blijken soms beter te groeien. Het gaat dan meestal om harde, lage tonen. Hoe dat kan is nog onduidelijk. Misschien dat drukverandering hierbij een rol speelt. Het effect van muziek op plantengroei is niet eenduidig en kun je op meerdere manieren uitleggen….

>> Meer nieuwsberichten


Mees versus rups is ongelijke strijd

Overal in het land worden nestkastjes opgehangen. De bedoeling is dat deze bewoond gaan worden door mezen, die er een nest jonkies in gaan grootbrengen. Dat betekent dat er een continue aanvoer van insecten nodig is voor de hongerige snaveltjes. Ook eikenprocessierupsen staan op het menu. Deze vorm van biologische bestrijding gaat hopelijk helpen tegen overlast door de ‘jeukrups’, maar om het rupsenprobleem op de langere termijn echt goed aan te pakken is er iets anders nodig: in de toekomst geen lange bomenrijen meer met alleen maar eiken. Want dat is de ideale omgeving voor eikenprocessierupsen en daar kan zelfs een hongerig mezengezinnetje niet tegen op.


Even een ander virus

Het coronavirus COVID-19 heeft wereldwijd al veel slachtoffers gemaakt. Maar wist je dat plantenvirussen – indirect- misschien nog wel meer menselijke slachtoffers maken? Plantenvirussen (ja , die bestaan ook!) zijn, net als bepaalde bacteriën en schimmels in staat om planten ziek te maken. Samen met de schade veroorzaakt door insecten, nematoden en onkruiden, betekent dit dat tot 40% van de oogst verloren kan gaan. Dit leidde al vaak tot ondervoeding, hongersnood, volksverhuizingen en conflicten. En nog steeds. Het toont aan hoe onmisbaar gezonde planten zijn als voedselbron voor mens en dier.

Een paprika die besmet is met het TSWV-virus. Dit virus is alleen direct schadelijk voor bepaalde plantensoorten, zoals tomaat en paprika (foto NVWA).

 


Nieuwsarchief

Rotte, holle boom. Foto: Vincent Klok.

 

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes achter elkaar!!