Nieuws

 

Op zoek naar nieuwe wants!

21 oktober 2020 14:13

Hè, wat? Eén want, twee wants? Nee, het gaat hier niet om warme handschoenen, maar om ‘een wants’. Dat is een beestje dat bladeren en fruit aanprikt en dan het sap opzuigt. Op de plekken waar de wants in de plant geprikt heeft, ontstaan kleine beschadigingen waardoor bijvoorbeeld appels en peren misvormd raken.

De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys) beschermt zichzelf door te stinken (foto: T. Haye).

Er is sinds kort een nieuwe wants in Nederland gevonden. De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys) om precies te zijn. Onderzoekers willen meer te weten komen over de verspreiding van dit insect en over de mogelijke schade hier.

Help ook mee!
Jij kan ook helpen: ga op zoek en geef je waarneming door. De herfst is hier heel geschikt voor omdat de volwassen wantsen dan op zoek zijn naar een beschutte plek voor de winter en ze vaak op muren of gevels te zien zijn. Soms worden ze ook in huis gevonden.

Stinkwants
Maar let op! Schildwantsen worden ook wel stinkwantsen genoemd: uit klieren kunnen zij bij bedreiging een vies stinkende vloeistof afgeven. Deze is voor mensen onschadelijk, maar als je dit luchtje niet aan je handen wil krijgen, kun je de wants beter niet direct aanraken, maar hem in een potje vangen.
Alle informatie>>

>> Meer nieuwsberichten


Boom van het Jaar 2020

Een enorme linde op het marktplein in Etten-Leur is gekozen tot Nederlandse Boom van het Jaar!
Bij deze verkiezing gaat het vooral om het verhaal achter de boom. Wat is de geschiedenis en wat is het belang van de boom voor zijn omgeving? In iedere provincie was één boom genomineerd. Stemmen kon van tot 14 oktober via de website Boom van het Jaar
De winnende boom vertegenwoordigt Nederland in de Europese Boom van het Jaarverkiezing van 2021.


Stoepplantjes: botanisch krijten

Veel mensen beschouwen het als onkruid en lopen er gedachteloos overheen. Maar stoepplantjes zijn eigenlijk heel bijzonder. En nuttig. En mooi. Bovendien is er een rage losgebarsten rondom stoepplantjes: Botanisch stoepkrijten.
Het is ook mogelijk om experimentjes uit te voeren met stoepplantjes. Op de website www.stoepplantjes.nl van de Leidse Hortus vind je hier alle informatie over. Evenals foto’s en een overzicht van de meest voorkomende stoepplantjes. Wist je dat er zelfs in de winter nog verschillende stoepplantjes te vinden zijn die bloeien? Bekijk ze maar eens van dichtbij! En met behulp van het Florakompas kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor plant het is.

 


Beastie the Bug

De Verenigde Naties hebben 2020 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Plantengezondheid. Om hier aandacht aan te geven is mascotte Beastie in het leven geroepen.

Volg Beastie the Bug op zijn reis >>

Wie is Beastie?

Beastie the Bug is een schadelijk insect dat gewassen en wilde planten beschadigt. Verschillende exemplaren hebben zich dit jaar al verspreid over de wereld. Niet alleen insecten, ook schadelijke schimmels, bacteriën en plantenvirussen kunnen in werkelijkheid via toerisme, handel of op natuurlijke wijze, steeds nieuwe regio’s besmetten met plantenziekten.


Even een ander virus

Het coronavirus COVID-19 heeft wereldwijd al veel slachtoffers gemaakt. Maar wist je dat plantenvirussen – indirect- ook een groot aantal menselijke slachtoffers maken? Virussen die planten infecteren (ja , die bestaan ook!) zijn, net als bepaalde bacteriën en schimmels, in staat om planten ziek te maken. Samen met de schade veroorzaakt door insecten, nematoden en onkruiden, betekent dit dat tot 40% van de oogst verloren kan gaan. De gevolgen: ondervoeding, hongersnood, volksverhuizingen, oorlog en conflicten. Gezonde planten zijn onmisbaar voor ons!

Een paprika die besmet is met het TSWV-virus. Dit virus is alleen direct schadelijk voor bepaalde plantensoorten, zoals tomaat en paprika (foto NVWA).

 


Nieuwsarchief

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes achter elkaar!!