Actuele zaken op het gebied van plantenziekten: Wat is er in het nieuws?
Ook biologische banaan in gevaar
De teelt van bananen wereldwijd wordt ernstig bedreigd door de gevreesde Fusarium-schimmel TR4. Deze heeft in Afrika al vele bananenplantages vernietigd. En nu verspreidt de ziekte zich ook steeds meer in Zuid-Amerika, o.a. in de Chira Valley in Peru. Hier telen 8.000 kleine boeren zo’n 10.000 hectare biologische bananen. Het gebied produceert 25% van het wereldwijde aanbod van biologische bananen.
Een bananenplant die besmet wordt door deze Fusarium-soort is niet te redden. Als de ziekte toeslaat, gaat de bananenplant te gronde en is de bodem vele jaren besmet. Wat zijn de opties?
Meer>>
Plantenziekten in de klas
Plantenziekten zijn een leuk en veelzijdig onderwerp om te behandelen in de les!
Je vind dan ook veel info, nieuws en weetjes over het belang van gezonde planten op deze website, in de dossiers en bij lesmaterialen. En in het cahier Plantgezondheid!
Doe ook een keer het rupsenpracticum of een van de andere experimenten met plantenziekten en plantgezondheid. Meer weten? Bekijk de Practicumproefjes Plantgezondheid.
Podcast ‘Red de Lente’
In de podcastserie Red de Lente is er aandacht voor de gewenste en ongewenste effecten van gewasbeschermingsmiddelen. Seizoen 3 is net van start gegaan! De eerste aflevering van seizoen 3 geeft een update van de laatste ontwikkelingen. Dan ben je meteen bij!
Noodzakelijk kwaad?
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zorgt voor voldoende en relatief goedkoop voedsel. Maar tegelijkertijd brengt het risico’s met zich mee voor mens, dier en milieu. Hoe komt de toelating van de middelen tot stand? Welke alternatieve manieren van bestrijding zijn er, zoals de inzet van sluipwesp als natuurlijke vijand? En hoe lastig is het voor boeren als zij deze alternatieven willen inzetten?
In de podcast wordt ook naar de toekomst gekeken: Hoe kan het anders? Wat gebeurt er al? Wat kun jij zelf doen als consument? Welke rol heeft de politiek?
Silent Spring
De naam van de podcast is gebaseerd op de klassieker, het boek ‘Silent Spring’ (Nederlandse titel: Dode Lente). De Amerikaanse biologe Rachel Carson beschreef in dit boek (1962) de desastreuze effecten van middelen op mens en milieu. Het leverde veel discussie op en vormde de start van de milieubeweging. Waar staan we nu, 60 jaar later?
Plantenziekten gevaarlijk voor mensen?!
Schimmels, bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers die planten aantasten zijn normaal gesproken niet schadelijk voor de mens. Veel ziekteverwekkers zijn zo gespecialiseerd dat ze zelfs maar een of hooguit een paar plantensoorten kunnen infecteren. Laat staan een mens.
Mensen hebben dus geen direct gevaar te vrezen van plantenziekten. Maar bij hoge uitzondering kan het gebeuren dat mensen toch ziek worden door een plantenziekte. Meestal betreft het dan een schimmel die gifstoffen produceert die in het voedsel komen (bijvoorbeeld in graan, zie schilderij).
Maar veruit de meeste schade die mensen ondervinden van plantenziekten, komt door oogstverlies. Dit kan wel oplopen tot 40%! En afhankelijk van de omstandigheden kan dit leiden tot voedseltekort of zelfs hongersnood.
Meer voorbeelden in Plantenziekten gevaarlijk voor mens?!
Stoepplantjes: botanisch krijten
Veel mensen beschouwen het als onkruid en lopen er gedachteloos overheen. Maar stoepplantjes zijn eigenlijk heel bijzonder. En nuttig. En mooi. Bovendien is er een rage losgebarsten rondom stoepplantjes: Botanisch stoepkrijten.
Het is ook mogelijk om experimentjes uit te voeren met stoepplantjes. Op de website www.stoepplantjes.nl van de Leidse Hortus vind je hier alle informatie over. Evenals foto’s en een overzicht van de meest voorkomende stoepplantjes. Wist je dat er zelfs in de winter nog verschillende stoepplantjes te vinden zijn die bloeien? Bekijk ze maar eens van dichtbij! En met behulp van het Florakompas kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor plant het is.
Nieuwsarchief
>> Alle nieuwsberichten
Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes achter elkaar!!
- Nieuwsberichten uit 2020
- Nieuwsberichten uit 2019
- Nieuwsberichten uit 2018
- Nieuwsberichten uit 2017
- Nieuwsberichten uit 2016
- Nieuwsberichten uit 2015
- Nieuwsberichten uit 2014
- Nieuwsberichten uit 2013
- Nieuwsberichten uit 2012
- Bekijk ook nog de Nieuwsberichten uit 2011
- En als je nog tijd hebt: Nieuwsberichten uit 2010