Nieuws

 

Zombie-molecuul

11 oktober 2021 18:32
Heksenbezems in een berk, het gevolg van een fytoplasma. Fytoplasma’s bezitten een speciaal zombie-molecuul waarmee ze een plant kunnen laten groeien zoals zij willen. (bron: Wikipedia, GNU)

Misschien ken je ze wel, heksenbezems in bomen. Op sommige plekken in de boom groeien dan extreem veel takjes dicht op elkaar. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een fytoplasma. Fytoplasma’s horen tot een speciale groep bacteriën en zijn berucht omdat ze de groei en ontwikkeling van een plant helemaal kunnen herprogrammeren. Hierdoor raakt de plant in een soort vegetatieve ‘zombie’-toestand.

Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe dit kan. Een fytoplasma maakt een speciaal eiwit aan (SAP05) dat bindt aan de ontwikkelingsregulatoren in een plantencel. Op deze manier wordt de normale ontwikkeling verstoord en ontstaat er een abnormale groei.

Lees meer over het nieuw ontdekte zombie-molecuul >>

>> Meer nieuwsberichten


Stoepplantjes: botanisch krijten

Veel mensen beschouwen het als onkruid en lopen er gedachteloos overheen. Maar stoepplantjes zijn eigenlijk heel bijzonder. En nuttig. En mooi. Bovendien is er een rage losgebarsten rondom stoepplantjes: Botanisch stoepkrijten.
Het is ook mogelijk om experimentjes uit te voeren met stoepplantjes. Op de website www.stoepplantjes.nl van de Leidse Hortus vind je hier alle informatie over. Evenals foto’s en een overzicht van de meest voorkomende stoepplantjes. Wist je dat er zelfs in de winter nog verschillende stoepplantjes te vinden zijn die bloeien? Bekijk ze maar eens van dichtbij! En met behulp van het Florakompas kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor plant het is.

 


‘Takkenherrie en bladmuziek’

Planten en muziek. Takkenherrie en bladmuziek is het jaarthema van de Botanische Tuinen Utrecht. Kunnen planten horen? Er zijn vermoedens dat geluiden invloed kunnen hebben op een plant. Waarschijnlijk zorgt, naast chemische boodschapperstoffen, ook het geluid van rupsen die een naburige plant aanvreten, ervoor dat buurplanten afweerstoffen aanmaken.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen zich beter voelen in een omgeving met planten. Of dit andersom ook het geval is, is nog de vraag. Hoewel sommige mensen beweren dat je cactus of vetplant beter groeit, wanneer je ze liefdevol toespreekt, is dit nooit bewezen. Ook de positieve rol van muziek wordt in dit verband niet altijd goed uitgelegd….

 


Even een ander virus

Het coronavirus COVID-19 heeft wereldwijd al veel slachtoffers gemaakt. Maar wist je dat plantenvirussen – indirect- ook een groot aantal menselijke slachtoffers maken? Virussen die planten infecteren (ja , die bestaan ook!) zijn, net als bepaalde bacteriën en schimmels, in staat om planten ziek te maken. Samen met de schade veroorzaakt door insecten, nematoden en onkruiden, betekent dit dat tot 40% van de oogst verloren kan gaan. De gevolgen: ondervoeding, hongersnood, volksverhuizingen, oorlog en conflicten. Gezonde planten zijn onmisbaar voor ons!

Een paprika die besmet is met het TSWV-virus. Dit plantenvirus is alleen (direct) schadelijk voor bepaalde plantensoorten, zoals tomaat en paprika (foto NVWA).

 


Nieuwsarchief

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes achter elkaar!!