Nieuws

Plantenziekten schadelijk voor mens?!

Afgevallen ledematen door moederkoren. Schilderij: Pieter Bruegel de oudere; copyright verlopen; Public Domain.
De kreupelen. Pieter Bruegel, de oudere, 1568. Een schimmelziekte in graan (moederkoren) veroorzaakte afgestorven ledematen.

Schimmels, bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers die planten aantasten zijn normaal gesproken niet schadelijk voor de mens. Veel ziekteverwekkers zijn zo gespecialiseerd dat ze zelfs maar een of hooguit een paar plantensoorten kunnen infecteren. Laat staan een mens.
Mensen hebben dus geen direct gevaar te vrezen van plantenziekten. Maar bij hoge uitzondering kan het gebeuren dat mensen toch ziek worden door een plantenziekte. Meestal betreft het dan een schimmel die gifstoffen produceert die in het voedsel komen (bijvoorbeeld in graan, zie schilderij).
Maar veruit de meeste schade die mensen ondervinden van plantenziekten, komt door oogstverlies. Dit kan wel oplopen tot 40%! En afhankelijk van de omstandigheden kan dit leiden tot voedseltekort of zelfs hongersnood.

Meer voorbeelden in Plantenziekten gevaarlijk voor mens?!


Geen plantjes mee naar huis als souvenir!

Zomervakantie. Warme avonden, lekker eten en een heerlijk geurend Frans veld met lavendel. Als herinnering wil je op je balkon ook wel een lavendelplant. Of misschien na terugkomst van vakantie in Italië ga je een olijfboom in de tuin planten? Prima, maar neem de planten dan liever niet mee vanaf je vakantie adres. Waarom? Het wordt hier uitgelegd>>


Antoni van Leeuwenhoek Jaar

Bacteriën, schimmels, gisten en virussen worden tot de micro-organismen gerekend en worden bestudeerd door microbiologen. De grondlegger van de microbiologie is Antoni van Leeuwenhoek. Hij was de eerste die bacteriën zag onder zijn zelfgebouwde microscoop. In 2023 is het 300 jaar geleden dat hij overleed en daarom is er een grote tentoonstelling en zijn er verschillende activiteiten in het Antoni van Leeuwenhoek Jaar.

Foto: microscoop met 1 lens, gemaakt door Antoni van Leeuwenhoek, Museum Boerhaave (CC-ASA4.0)

Plantenziekten in de klas

Plantenziekten zijn een leuk en veelzijdig onderwerp om te behandelen in de les.

Veel info, nieuws en weetjes over het belang van gezonde planten vind je op deze website, in de dossiers en bij lesmaterialen.
En in het cahier Plantgezondheid!

Doe ook een keer het rupsenpracticum of een van de andere experimenten met plantenziekten en plantgezondheid. Meer weten? Bekijk de Practicumproefjes Plantgezondheid.

 


Podcast  ‘Red de Lente’

Luister ook naar de podcastserie Red de Lente op Spotify! Hierin aandacht voor de effecten van gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen worden ingezet tegen plantenziekten om een goede oogst te krijgen en voedselzekerheid. Maar ze kunnen ook ongewenste effecten hebben, bijvoorbeeld op de gezondheid van mens en milieu.

Noodzakelijk kwaad?
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zorgt voor voldoende en relatief goedkoop voedsel. Maar tegelijkertijd brengt het risico’s met zich mee voor mens, dier en milieu. Hoe komt de toelating van de middelen tot stand? Welke alternatieve manieren van bestrijding zijn er, zoals de inzet van sluipwesp als natuurlijke vijand? En hoe lastig is het voor boeren als zij deze alternatieven willen inzetten?

In de podcast wordt ook naar de toekomst gekeken: Hoe kan het anders? Wat kun jij zelf doen als consument? Welke rol heeft de politiek?

Silent Spring
De naam van de podcast is gebaseerd op het spraakmakende boek ‘Silent Spring’ (Nederlandse titel: Dode Lente).  De Amerikaanse biologe Rachel Carson beschreef in dit boek (1962) de desastreuze effecten van deze middelen op mens en milieu. Het leverde veel discussie op en vormde de start van de milieubeweging. Waar staan we nu, 60 jaar later?

Podcast Red de Lente!


Stoepplantjes: botanisch krijten

Veel mensen beschouwen het als onkruid en lopen er gedachteloos overheen. Maar stoepplantjes zijn eigenlijk heel bijzonder. En nuttig. En mooi. Bovendien is er een rage losgebarsten rondom stoepplantjes: Botanisch stoepkrijten.
Het is ook mogelijk om experimentjes uit te voeren met stoepplantjes. Op de website www.stoepplantjes.nl van de Leidse Hortus vind je hier alle informatie over. Evenals foto’s en een overzicht van de meest voorkomende stoepplantjes. Wist je dat er zelfs in de winter nog verschillende stoepplantjes te vinden zijn die bloeien? Bekijk ze maar eens van dichtbij! En met behulp van het Florakompas kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor plant het is.


 

Nieuwsarchief

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes achter elkaar!!