Nieuws

 

Plant stuurt bacteriën in bodem aan bij droogte

1 mei 2020 12:59

Afgezien van een incidentele regenbui, is het al wekenlang droog. Op zich niet verkeerd natuurlijk. Maar ondertussen begint de bodem al weer aardig uit te drogen. De buren hebben al meerdere keren de tuin gesproeid en de eerste waarschuwingen over watertekorten zijn al uitgegaan. En inderdaad, voor planten kan droogte een groot probleem zijn. Toch blijkt een plant niet helemaal afhankelijk van wat ze aan water krijgt. Ze kan er ook zelf iets aan doen om de gevolgen van droogte tegen te gaan.

Maisplanten verdrogen vroegtijdig tijdens een hete zomer. Ondergronds hebben ze via hun wortels al micro-organismen aan het werk gezet om extra voedingsstoffen vrij te maken. Hierdoor kunnen ze sneller herstellen. (foto DW).

Planten scheiden via hun wortels een bijzondere cocktail uit met allerlei koolwaterstoffen (wortelexudaat).  Schimmels en bacteriën in de bodem rond de wortels leven van die koolwaterstoffen. Onderzoekers vonden dat planten de samenstelling van deze cocktail kunnen aanpassen om de activiteit van de micro-organismen rondom de wortels te sturen. Ze ontdekten dat grassen onder invloed van droogte hun wortelexudaat veranderen, en zo de activiteit van de bacteriën rond hun wortels verhogen. Hierdoor maken de micro-organismen meer essentiële nutriënten vrij uit de grond waardoor de grassen na een droogteperiode beter herstellen.

>> Meer nieuwsberichten


Mees versus rups is ongelijke strijd

Overal in het land worden nestkastjes opgehangen. De bedoeling is dat deze bewoond gaan worden door mezen, die er een nest jonkies in gaan grootbrengen. Dat betekent dat er een continue aanvoer van insecten nodig is voor de hongerige snaveltjes. Ook eikenprocessierupsen staan op het menu. Deze vorm van biologische bestrijding gaat hopelijk helpen tegen overlast door de ‘jeukrups’, maar om het rupsenprobleem op de langere termijn echt goed aan te pakken is er iets anders nodig: in de toekomst geen lange bomenrijen meer met alleen maar eiken. Want dat is de ideale omgeving voor eikenprocessierupsen en daar kan zelfs een hongerig mezengezinnetje niet tegen op.


Even een ander virus

Het coronavirus COVID-19 heeft wereldwijd al veel slachtoffers gemaakt. Maar wist je dat plantenvirussen – indirect- misschien nog wel meer menselijke slachtoffers maken? Plantenvirussen (ja , die bestaan ook!) zijn, net als bepaalde bacteriën en schimmels in staat om planten ziek te maken. Samen met de schade veroorzaakt door insecten, nematoden en onkruiden, betekent dit dat tot 40% van de oogst verloren kan gaan. Dit leidde al vaak tot ondervoeding, hongersnood, volksverhuizingen en conflicten. En nog steeds. Het toont aan hoe onmisbaar gezonde planten zijn als voedselbron voor mens en dier.

Een paprika die besmet is met het TSWV-virus. Dit virus is alleen direct schadelijk voor bepaalde plantensoorten, zoals tomaat en paprika (foto NVWA).

 


Nieuwsarchief

Rotte, holle boom. Foto: Vincent Klok.

 

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes achter elkaar!!