Nieuws

 

Hoe zit het met de onderburen?

23 september 2022 15:12

Klaar voor de start? Graven maar! Tijdens de 8e editie van de Bodemdierendagen zoeken weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist mee naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Dit jaar met speciale aandacht voor de bodemdieren in de stad. Maak kennis met je ‘onderburen’ tussen vrijdag 23 september en woensdag 5 oktober. Hoe hebben ze de grote droogte deze zomer overleefd?

Dieren en planten
Ieder jaar rond Dierendag (4 oktober) worden de Bodemdierendagen georganiseerd. Doe ook mee in de tuin, op het balkon of met de hele klas op het schoolplein!
Bodemdiertjes zijn ontzettend belangrijk om planten gezond te houden. Ze zorgen voor genoeg voedsel voor de plantenwortels en helpen om plantenziekten boven- en ondergronds tegen te gaan.

>> Meer nieuwsberichten


Podcast  ‘Red de Lente’

Luister ook naar de podcastserie Red de Lente! Hierin aandacht voor de effecten van gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen worden ingezet tegen plantenziekten om een goede oogst te krijgen. Maar ze kunnen ook ongewenste effecten hebben, bijvoorbeeld op de gezondheid van mens en milieu.

Vloek of zegen?
Na de Tweede Wereldoorlog heeft het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geleid tot meer voedselzekerheid en goedkoper voedsel. Maar Tegelijkertijd brengt het risico’s met zich mee voor mens, dier en milieu. Waar worden de restanten van middelen tegenwoordig teruggevonden? Hoe komt de toelating van de middelen tot stand? Welke alternatieve manieren van bestrijding zijn er, zoals de inzet van sluipwesp als natuurlijke vijand? En hoe lastig is het voor boeren als zij deze alternatieven willen inzetten?

In de podcast wordt ook naar de toekomst gekeken: wat kan iedereen bijdragen, inclusief de luisteraar?

Silent Spring
De naam van de podcast is gebaseerd op het spraakmakende boek ‘Silent Spring’ (Nederlandse titel: Dode Lente).  De Amerikaanse biologe Rachel Carson beschreef in dit boek (1962) de desastreuze effecten van deze middelen op mens en milieu. Het leverde veel discussie op en vormde de start van de milieubeweging. Waar staan we nu, 60 jaar later?

Ga naar alle afleveringen>> Podcast Red de Lente!


Samoerai sluipwesp (Trissolcus japonicus) legt zijn eitjes op eitjes van de wants (foto: Tim Haye).

Samoerai sluipwesp

De Samoerai sluipwesp legt haar eitjes in de eitjes van een wants. Het is dus een parasiet. Maar misschien wel een die goed van pas kan komen. Want een wants is een insect dat planten aanprikt (blad, stengel of vruchten) en het plantensap opzuigt. Vergelijk het maar met een mug bij mensen. Er wordt nu gezocht naar sluipwespen die ingezet kunnen worden als biologische bestrijder om onze appel- en perenoogst te beschermen tegen deze wantsen.
En jij kan meezoeken!

Lees hier meer over de stinkwants en de Samoerai sluipwesp.

Of ga direct naar de flyer Samen op zoek naar de Samoerai sluipwesp


Stoepplantjes: botanisch krijten

Veel mensen beschouwen het als onkruid en lopen er gedachteloos overheen. Maar stoepplantjes zijn eigenlijk heel bijzonder. En nuttig. En mooi. Bovendien is er een rage losgebarsten rondom stoepplantjes: Botanisch stoepkrijten.
Het is ook mogelijk om experimentjes uit te voeren met stoepplantjes. Op de website www.stoepplantjes.nl van de Leidse Hortus vind je hier alle informatie over. Evenals foto’s en een overzicht van de meest voorkomende stoepplantjes. Wist je dat er zelfs in de winter nog verschillende stoepplantjes te vinden zijn die bloeien? Bekijk ze maar eens van dichtbij! En met behulp van het Florakompas kun je gemakkelijk uitzoeken wat voor plant het is.

 


Inschrijving Reizende DNA-labs

Op donderdag 9 juni om 8.00 uur opent de inschrijving voor de Reizende DNA-labs.
Schrijf je in voor een van de practica en ga op school aan de slag met DNA-onderzoek. Bijvoorbeeld Prenataal onderzoek bij planten. En kies voor een interessante afsluitende les, bijv. Patatje oorlog of Wapenwedloop, en kom meer te weten over de aardappelziekte en resistentiegenen.

Het is nu ook mogelijk om een Leskist (Proef je PTC?) te boeken. De Leskist wordt op twee locaties uitgeleend: Amsterdam én Nijmegen voor een periode van 3 of 4 weken. Met de ABE Leskist kunnen docenten met de leerlingen zelf een practicum in de klas uitvoeren met het bijgeleverde lesmateriaal en apparatuur.

Naar de Reizende DNA-lab>>

 


‘Takkenherrie en bladmuziek’

Kunnen planten horen? Er zijn vermoedens dat geluiden invloed kunnen hebben op een plant. Waarschijnlijk zorgt, naast chemische boodschapperstoffen, ook het geluid van rupsen die een naburige plant aanvreten, ervoor dat buurplanten afweerstoffen aanmaken.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen zich beter voelen in een omgeving met planten. Of dit andersom ook het geval is, is nog de vraag. Hoewel sommige mensen beweren dat je cactus of vetplant beter groeit, wanneer je ze liefdevol toespreekt, is dit nooit bewezen. Ook de positieve rol van muziek wordt in dit verband niet altijd goed uitgelegd….

 


Nieuwsarchief

>> Alle nieuwsberichten

Alle opmerkelijke en bijzondere nieuwtjes achter elkaar!!