werk

Wat kun je na een studie plantgezondheid doen?

Er komt een heleboel kijken bij het tegengaan van zieke planten. Daardoor is plantenziektekunde zo’n breed vakgebied en zijn er na de studie ook allerlei verschillende banen mogelijk.

  • Misschien wil je wel aan de slag bij een bedrijf dat (biologische) gewasbeschermingsproducten ontwikkelt, produceert en/of verkoopt.
  • Wanneer je meer interesse in veredeling en genetica hebt, dan is plantenveredelaar misschien iets voor jou. Wist je dat er bij veredelingsbedrijven regelmatig vacatures zijn voor pas afgestudeerden? Check het in Seed Valley.
  • Als je het leuk vindt om je kennis te delen met anderen behoort een baan in de voorlichting of bij een adviesbureau ook tot de mogelijkheden. Je hebt dan veel contact met boeren en telers. Soms moet je de onderzoekskennis vertalen naar de praktijk. Soms ook andersom.


Lisa Broekhuizen specialiseerde zich binnen de studie Biologie en werkt nu als adviseur. Ze helpt telers om planten met behulp van biologische gewasbescherming gezond te houden.


  • Als plantenziektekundige kun je ook terecht bij een keuringsdienst of de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Of je gaat aan de slag als beleidsmedewerker bij de overheid.
  • Ook het vak van (wetenschaps)journalist of docent behoort tot de opties. Evenals een eigen bedrijf.
  • Natuurlijk kun je ook kiezen voor een baan als onderzoeker. Dat kan toegepast, praktijkgericht onderzoek zijn bij een bedrijf, laboratorium of proefstation. Maar het kan ook heel fundamenteel onderzoek zijn aan een universiteit. Of van alles ertussenin.

Alle mogelijkheden op een rijtje:

Om een idee te krijgen van de verschillende mogelijkheden kun je dit boekje(pdf) eens doorbladeren. Hierin vertellen oud-studenten Plantenwetenschappen over hun huidige werk.


Groene vingers en witte jassen

Tuinbouwsmurf. Copyright CookieProductions.
Bedrijven en diensten zijn regelmatig op zoek naar afgestudeerden met “groene vingers”, die niet alleen ervaring hebben met moleculaire technieken, maar het ook leuk vinden om met planten te werken.