werk

Wat kun je na een studie plantgezondheid doen?

Van alles! Er komt een heleboel kijken bij het tegengaan van zieke planten. Daardoor is plantenziektekunde zo’n breed vakgebied en zijn er na de studie ook allerlei verschillende banen mogelijk. En er is vraag naar goed opgeleide hbo-ers en wo-ers die kunnen helpen om de sector op een duurzame en maatschappelijk geaccepteerde manier verder te ontwikkelen.

Mogelijke beroepen

  • Misschien wil je wel aan de slag bij een bedrijf dat (biologische) gewasbeschermingsproducten ontwikkelt, produceert en/of verkoopt.
  • Wanneer je meer interesse in veredeling en genetica hebt, dan is plantenveredelaar misschien iets voor jou. Wist je dat er bij veredelingsbedrijven regelmatig vacatures zijn voor pas afgestudeerden? Check het in Seed Valley.
  • Als je het leuk vindt om je kennis te delen met anderen behoort een baan als adviseur bij een bedrijf of een (ecologisch) adviesbureau ook tot de mogelijkheden. Je hebt dan regelmatig contact met boeren en telers. Soms moet je de onderzoekskennis vertalen naar de praktijk. Soms ook andersom.


Lisa Broekhuizen specialiseerde zich binnen de studie Biologie. Ze werkt nu als adviseur en gaat bij telers langs om advies te geven over de inzet van biologische gewasbeschermingsmiddelen.


  • Als plantenziektekundige kun je ook terecht bij een keuringsdienst (NAK) of de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Of je gaat aan de slag bij het waterschap of als beleidsmedewerker.
  • Ook het vak van (wetenschaps)journalist behoort tot de opties. Evenals een eigen bedrijf.
  • Natuurlijk kun je ook kiezen voor een baan als onderzoeker. Dat kan toegepast, praktijkgericht onderzoek zijn bij een bedrijf, laboratorium of proefstation. Maar het kan ook heel fundamenteel onderzoek zijn aan een universiteit. Of van alles ertussenin.

Alle mogelijkheden op een rijtje:

Om een idee te krijgen van de verschillende mogelijkheden kun je dit boekje (pdf) eens doorbladeren. Hierin vertellen oud-studenten Plantenwetenschappen over hun huidige werk.
Specialisten op het gebied van plantenziekten en plantgezondheid zijn wereldwijd nodig: ‘A career in plant pathology can take you to literally every corner of the globe‘ – lees alles erover op Plant Health is Your Health of bekijk de video: