sluipwespen

Sluipwespen

Aleiodes indiscretus sluipwesp die zijn eitjes legt in een rups van de 'plakker' (Lymantria dispar). Foto: Scott Bauer, ARS, USDA; Public Domain.
Deze sluipwesp (Aleiodes indiscretus) is bezig een eitje te leggen in de rups van de Plakker (in het Engels de Gypsy moth).

Eieren leggen IN een ander dier

Sluipwespen gebruiken hiervoor vaak rupsen of eieren. Rupsen kunnen erg schadelijk zijn voor sommige gewassen, simpelweg omdat ze in staat zijn om in korte tijd hele planten kaal te eten. Het eitje van de sluipwesp ontwikkelt zich tot een larve, waarvoor de rups (de zogenaamde ‘gastheer’) als voedsel dient. Uiteraard sterft de rups hier uiteindelijk door, maar het is in het voordeel van de sluipwespenlarve dat dit zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Sommige soorten sluipwespen leggen 1 eitje per gastheer; andere meerdere. Bij sommige soorten delen de bevruchte eitjes zich, waardoor er uiteindelijk vele jonge sluipwespjes uit 1 dode rups kunnen komen. Door de dood van de rupsen wordt de rupsenplaag bestreden. Bovendien staat er daarna weer een nieuwe generatie sluipwespen klaar.
Bekijk in dit filmpje hoe een sluipwesp te werk gaat…

En nog meer filmpjes: een sluipwespenaanval op mieren

Baas in eigen buik

Een sluipwespenvrouwtje kan zelf beslissen of ze een ei legt waar een dochter uit komt of een zoon. Vrouwtjes zijn namelijk diploïd en mannetjes haploïd. Na de paring draagt het vrouwtje het sperma mee in haar buik en ze kan tijdens het leggen bepalen of ze het sperma wel gebruikt of niet.

Inpakken of hier opeten?

Sommige sluipwespen hebben naast suiker (nectar) ook zelf dierlijke eiwitten nodig om te eten. Ze zuigen dat dan uit hun prooidier die daardoor sterft. Een sluipwespenmoeder moet dus kiezen of ze een prooidier als voedsel wil voor zichzelf of voor haar nageslacht.

<< Meer biologische bestrijding