wie-is-de-mol

Wie is de mol?

Hoewel hij in de supermarkt in het groente- en fruitschap ligt, is de champignon (Agaricus bisporus) geen plant. De paddenstoel behoort tot het schimmelrijk en er is de laatste tijd veel te doen over de arbeidsomstandigheden in de teelt ervan. Daar zullen we het hier niet over hebben. Er speelt namelijk nog veel meer in de champignonteelt…

Champignons worden belaagd door heel uiteenlopende ziekten en plagen, van de champignonvlieg tot de mummieziekte en het champignonvirus. Ook duiken er met enige regelmaat zogenaamde droge mollen op tussen de paddenstoelen.

DROGE MOLLEN??????

Jawel. Zo worden de misvormde champignons genoemd die besmet zijn met een schimmelziekte. Deze droge mollenziekte staat in het Engels bekend onder de naam dry bubble disease.

De veroorzaker van de ziekte is de schimmel Lecanicillium fungicola, die zorgt voor een afwijkende groei van de paddenstoel. Jonge champignons die aangetast worden, vormen stelen die dikker zijn dan de hoed. Op de foto hieronder zie je deze misvormde champignons.Bij besmetting van iets oudere champignons ontstaan lange, gekromde stelen, waarvan het buitenste velletje loslaat. De champignons zijn onverkoopbaar en droge mollenziekte veroorzaakt dan ook grote schade in de champignonteelt.


 

Droge mollenziekte in champignons (Lecanicillium fungicola): dikke stelen en misvorming. Foto en copyright: Hans van Pelt
Droge mollenziekte in champignons. Foto en copyright: Hans van Pelt.
Droge mollenziekte in champignons (Lecanicillium fungicola): lange, kromme stelen. Foto en copyright: Hans van Pelt
Droge mollenziekte in champignons. Foto en copyright: Hans van Pelt.

 

TWEE SCHIMMELS

Omdat zowel de ziekteverwekker als de champignon beiden schimmels zijn, is het erg lastig om de één te bestrijden zonder de ander te schaden. Een mogelijke oplossing is het kweken van resistente champignons, die ongevoelig zijn voor de droge mollenziekte. Maar deze veredeling kost heel wat jaren tijd.

REMMEN!!!

Een snellere oplossing is misschien het gebruik van een natuurlijke remstof. Dit stofje wordt door de champignon zelf gemaakt en remt de groei van andere schimmels in de buurt. Door deze remstof in een hoge concentratie toe te voegen aan het champignonbed houdt je de drogemollenziekte tegen.

NATTE MOL

Wist je trouwens dat er naast droge mollen, ook natte mollen bestaan? Deze ziekte wordt veroorzaakt door weer een andere schimmel, Mycogene perniciosa, die ervoor zorgt dat de champignon verandert in een vormeloze pluizige massa, die vreselijk stinkt. Misschien iets voor een nieuwe TV serie: ‘Wie is de mol in het (champignon)bed ?’