Appelschurft tast de bovengrondse delen van de appelboom aan. De ziekte kan zichtbaar zijn op de vruchten, bladeren, bladstelen, bloemen, kelkbladeren, bloemstelen en knop-schubben.
Bladeren en vruchten
De symptomen zijn meestal het ergst op bladeren en vruchten. De eerste lesies (aantastingsplekken) die in het voorjaar zichtbaar zijn, zitten meestal aan de onderkant van de groeiende bladeren. Als de bladeren zich ontvouwen kan ook de bovenkant aangetast worden. Een aantastingsplek kenmerkt zich in het begin door een iets lichtere kleur groen. De plek is meestal rond en wordt na een tijdje meestal olijfkleuring en fluweelachtig van uiterlijk, als gevolg van de vorming van vegetatieve sporen (conidiën). Lesies op jong blad kunnen wel 1cm in doorsnee zijn. Op ouder blad zijn ze meestal kleiner. Aangetast weefsel wordt uiteindelijk vaak misvormd en de lesies op het blad veroorzaken vaak scheuren. Lesies op bladeren en vruchten zien er schurftachtig uit, met een duidelijke begrenzing. Op vruchten begint een aantastingsplek vaak als een nat-uitziende plek die verandert in een bobbelige groen-bruine lesie. Infecties van jonge vruchten veroorzaakt misvorming van de vrucht. Ernstig aangetaste vruchten vallen vaak vroegtijdig af. Ernstige aantasting van het blad kan leiden tot ontbladering van de boom. Wanneer dit meerdere jaren achtereen voorkomt wordt de boom zodanig verzwakt dat hij vatbaarder wordt voor vorstschade, insectenvraat en ziektes.
Appelbloesems
Symptomen op bloesems zijn meestal zichtbaar als donkergroene lesies aan de bloembasis, de kelkbladeren en de bloemsteel voor en tijdens de bloei. Als de bloemstelen aangetast zijn kan de vrucht er voortijdig afvallen, met een lagere opbrengst tot gevolg.