iepenziekte-symptomen

Algemeen Belang Symptomen Biologie Ziektecyclus Bestrijding Referenties

Uitwendige symptomen

De iepziekte is een verwelkingsziekte. Het eerste dat te zien is is dat aan enkele takken de bladeren verwelken. Ze worden eerst geel en dan bruin. De dode bladeren blijven soms in eerste instantie aan de tak vastzitten, omdat er geen afstotingslaag gevormd wordt, zoals in de herfst gebeurt. Deze bladeren worden ‘vaantjes’ genoemd. Soms vallen ze er massaal af. Aangetaste takken gaan snel dood. De hele boom kan direct verwelken en binnen enkele weken of maanden doodgaan, maar het kan ook geleidelijker, gedurende een aantal jaar plaatsvinden.

Iep gedood door de iepenziekte. Bron en copyright: Universiteit van Amsterdam / Stichting Utopa.
Iep gedood door de iepziekte: ontbladering en afsterven van takken en de gehele boom.

Symptomen in het hout

Wanneer de bast van geïnfecteerde twijgen of takken er afgepeld wordt is een bruine verkleuring zichtbaar van de buitenste laag van het hout. Die verkleuring is niet aaneengesloten, maar zit her en der. In een dwarsdoorsnede is deze te zien als een cirkel van bruine stippen. Andere verwelkingsziekten waar de iep vatbaar voor is kunnen ook dit soort verkleuring in het hout veroorzaken. Een juiste diagnose kan pas gesteld worden wanneer de schimmel in een laboratorium uit het hout wordt geïsoleerd en geïdentificeerd.

Onder de bast, aan de oppervlakte van het hout, kunnen waaiervormige gangenstelsels te zien zijn. Deze zijn gevormd door iepenspintkevers (Scolitus multistriatus of Scolitus scolitus) die de sporen van de iepziekteschimmel verspreiden.