Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een invasieve exoot. Oorspronkelijk komt de plant – zoals de naam al doet vermoeden – uit Japan en is de soort hier in 1823 als tuinplant geïntroduceerd. Vanaf 1950 begint de plant zich vanuit tuinen te verspreiden. De sterke uitbreiding in de Nederlandse natuur gaat ten koste van inheemse plantensoorten. De plant groeit zo hard, dat het andere planten helemaal overwoekert.

Nog meer problemen

Maar er is nog iets. Japanse duizendknoop heeft hele sterke wortels, die schade kunnen veroorzaken aan ondergrondse leidingen en buizen of aan funderingen van gebouwen. Op steeds meer plaatsen ontstaan problemen met Japanse duizendknoop, zoals hier in Rotterdam:

Oplossing?

Het is niet bepaald eenvoudig gebleken om dit onkruid onder controle te houden. Vanuit de wortelstokken kunnen gemakkelijk nieuwe planten groeien. Het is dus zaak de wortels uit te graven (of af te laten sterven). En dan natuurlijk niet op de composthoop gooien, want dan groeit het daar verder!
En ook niet blijven verkopen in tuincentra…

Ondertussen wordt er veel geld uitgetrokken door gemeenten om het onkruid tegen te gaan en zijn er allerlei verschillende methoden bedacht in de strijd tegen Japanse duizendknoop: van verhitting tot afdekken en van chemisch tot de inzet van varkens.

Hier vind je heel veel informatie bij elkaar over Japanse duizendknoop>>

Duizendknoop begint ons steeds meer boven het hoofd te groeien… (foto: Wikipedia, GFDL).