annefrank

Een boompje meer of minder?  OF  Het verlies van een monument!

De beroemde kastanjeboom bij het achterhuis van Anne Frank.
De beroemde kastanjeboom bij het achterhuis van Anne Frank.

Een plant is soms meer dan alleen maar een plant. Vooral bomen kunnen het aanzicht van een wijk of straat bepalen en hebben daardoor een enorme meerwaarde. Ze zijn vaak vele jaren oud en uitgegroeid tot een prachtig, niet meer weg te denken exemplaar. Soms heeft een boom een verhaal en wordt hij een monument. Dat is hier het geval.

Beroemde Anne Frank-boom geveld door schimmelziekte

AMSTERDAM: De monumentale kastanjeboom die Anne Frank in haar dagboek beschreef was in haar laatste jaren ernstig aangetast door tonderzwammen. De gemeente Amsterdam wilde de boom eerst kappen, maar na protesten werd er een constructie gemaakt om de boom te verstevigen. Uiteindelijk heeft een zware windstoot de verzwakte boom in 2010 toch geveld. Een jaar later groeiden er op de boomstronk alweer nieuwe loten. Ook de kastanjes van de beroemde boom werden verzameld. De nakomelingen die hieruit groeiden worden nu op verschillende plekken weer aangeplant.

In het geval van de Anne Frank-boom was dus niet de gevreesde kastanjebloedingsziekte of de paardenkastanjemineermot de boosdoener, maar de schimmel Fomes fomentarius, ook wel bekend als de tonderzwam.