Hooikoortsplant Ambrosia

Ambrosia artemisiifolia. Foto: Riesz Joszef, Bron: Wikimedia commons, GFDLDe nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) luidt de noodklok over de bestrijding van de plant Ambrosia. De pollen van Ambrosia veroorzaken bij veel mensen een allergische reactie en hooikoortsachtige verschijnselen. De bloeitijd start rond deze tijd en duurt tot eind oktober.
De plant, afkomstig uit Noord-Amerika, is een invasieve exoot. Dit betekent dat hij van nature niet in ons land voorkomt, maar zich hier nu sterk uitbreidt. Het zaad van de plant komt vaak via vogelvoer in de Nederlandse natuur. Eerst was dat geen groot probleem: ons klimaat was te koud voor Ambrosia om tot zaadzetting te komen. Nu ligt dat anders en vermeerdert het onkruid zich wel in ons land.

Op de site ambrosiavrij.nu staat een fragment uit de radioshow van Ruud de Wild op Q-music, waarin letterlijk de noodklok wordt geluid.

Klik hier als je wilt weten hoe je Ambrosia kunt herkennen.


Als je een Ambrosia vindt, geef de vondst dan door aan de Natuurkalender. Trek de plant uit (met handschoenen aan of andere bescherming!!) en gooi hem in de vuilnisbak. Dus niet in de GFTbak, want dan kan het zaad zich juist verspreiden.