Boomgaarden verwoest door bacterie

Olijfboomgaard Z-Italie, aangetast door Xylella fastidiosa .. Foto en copyright: R. Krugner (ARS).
De olijfbomen in deze boomgaard in Zuid-Italie zijn aangetast door de olijfbomenpest, veroorzaakt door de Xf-bacterie. Foto en copyright: Rodrigo Krugner (ARS).

Zuid-Italië wordt geteisterd door de Xf-bacterie die al 11 miljoen olijfbomen heeft besmet. Terwijl de prijs van olijfolie omhoog schiet, neemt de EU maatregelen om de bacterie uit te roeien.

Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Eerste aandachtspunt is te zorgen dat Xylella fastidiosa, zoals Xf officieel heet, zich niet verder verspreid. Olijfboeren in Spanje en Griekenland zijn bang dat de olijfbomenpest binnenkort ook bij hen zal toeslaan.

Olijfbomenpest
Olijfbomen, soms eeuwenoud, die besmet raken met de Xf-bacterie drogen uit en sterven binnen twee jaar. De Italiaanse boeren verwachten dat de verwoestende olijfbomenpest de olijvenoogst dit jaar zal halveren.

Rotterdamse haven
De ziekte is waarschijnlijk via import van zieke planten uit Centraal-Amerika in Europa terechtgekomen. Bladvlooien en andere insecten zorgen voor verdere verspreiding. Ook in Nederland gelden verscherpte maatregelen, met name in de Rotterdamse haven, om verdere handel in zieke planten te voorkomen.