De hop is (bijna) op

Bierbrouwerijen slaan alarm want er dreigt een tekort aan hop. En zonder hop kan er geen bier gebrouwen worden. Hopbellen, de bloemen van de vrouwelijke hopplanten, vormen een onmisbaar ingrediënt voor het brouwen van bier want ze geven de kenmerkende bittere smaak en aroma aan het gerstenat.

Hop (Humulus lupulus) is een tweehuizige klimplant, die razendsnel groeit. Oogsten kan echter pas na 1,5 tot 3 jaar. De planten worden langs houten staken of draden geteeld. Door enkele mislukte oogsten (als gevolg van slecht weer) is er op dit moment een tekort aan sommige hopsoorten. En naar verwachting blijft dat voorlopig ook zo. Vooral bij speciaalbieren kan de hopschaarste leiden tot een hogere bierprijs. Sommige brouwers zijn daarom al aan het experimenteren met chichorei en dennetoppen in plaats van hop.

Teelt van hopplanten die langs houten staken omhoog groeien. De hopbellen kunnen na de oogst direct naar de naastgelegen bierbrouwerij. Maar voor veel andere bierbrouwers dreigt een tekort aan hop. Foto: D. Willlemen.