Grootste organisme ter wereld wordt opgegeten

Het wordt beschouwd als het grootste en oudste levende organisme op aarde, het weegt 6 miljoen kilo, is 43 hectare groot en vermoedelijk 80.000 jaar oud. En het heet Pando. Pando is een bos in Utah (USA) bestaande uit identieke populieren (Populus tremuloides), die allemaal uit hetzelfde wortelstelsel groeien. Het bos is eigenlijk een grote kloon van een enkele boom.

Pando in de herfst. ’s Werelds grootste en oudste organisme is een populierenbos (Populus tremuloides) en dreigt te bezwijken. (Foto: Forest Service van USDA. Public Domain).

Bos ‘vergrijst’
En dit enorme organisme dreigt nu te verdwijnen. Het wordt opgegeten door muildierherten. De dieren eten alle jonge boompjes op waardoor er alleen nog oude bomen overblijven. Uit onderzoek blijkt dat het enorme, duizenden jaren oude bos de afgelopen 35 jaar niet meer gegroeid is en in rap tempo ‘vergrijst’. Als er niets gebeurt en het bos niet meer kan verjongen dan zal het bezwijken.

Geen eenvoudige oplossing
Volgens de onderzoekers is de oplossing ingewikkeld. Zij stellen dat er door toedoen van de mens in een halve eeuw tijd veel minder predatoren, zoals wolven, meer zijn, waardoor de herten in het bos nu ongestoord hun gang kunnen gaan.
Meer >>