Zwammen over zwammen

Hoewel ze het hele jaar te vinden zijn, is de herfst bij uitstek de tijd om op zoek te gaan naar zwammen. Buiten goed om je heen kijken levert vaak mooie ontdekkingen op! En daarvoor hoef je niet naar een ver buitenland, het kan ook gewoon bij jouw om de hoek. Zo is er in een stadspark midden in Utrecht een voor Nederland nieuwe soort gevonden: ontdekking van de goudengaatjeszwam.

Sommige houtzwammen tasten levende bomen aan (zoals de honingzwam), maar vaak zijn deze schimmels zwakteparasieten of zelfs necrotroof (schimmels die alleen op dood hout leven). Ze zijn onmisbaar voor een evenwichtig ecosysteem omdat ze houtvezels afbreken en zo zorgen voor voedingsstoffen in de bodem.

Proef met kolonisatie van kleine beukenhoutblokjes door schimmeldraden van de gewone zwavelkop (Bron: NIOO-KNAW).

Uit onderzoek blijkt dat het inbrengen van houtsnippers in een akker prima werkt om de groei van gunstige schimmels in de bodem te stimuleren. En daarmee verbeter je ook de plantengroei. Want schimmels die plantenziekten veroorzaken worden namelijk onderdrukt door de houtschimmels. Bijkomend voordeel is dat de overmaat aan stikstof, die anders uit zou kunnen spoelen, door de houtschimmels wordt opgenomen.
Meer over houtafbrekende schimmels>>