Recept huitlacoche
Wat de één ziet als een vervelende, onsmakelijke plantenziekte, is voor de ander juist een lekkernij. Zo zijn ze in Mexico dol op een tortilla met huitlacoche, een maïskolf aangetast door de schimmel Ustilago maydis. De Nederlandse naam voor deze plantenziekte, waarbij de maïskorrels veranderen in blauwzwarte bulten schimmelmateriaal, luidt builenbrand*.
Ingredienten:
- 1 pond huitlacoche
- 1 takje epazote (= Mexicaanse kruidenplant)
- 2 poblano pepers (= grote donkergroene, Mexicaanse pepers)
- 1 fijngehakte teen knoflook
- 1 fijngehakte ui
- 3 eetlepels pinda olie
- ¼ theelepeltje zout
Bereiding:
- Rooster de pepers, ontdoe ze van de schil en snijdt ze in reepjes.
- Hak de schimmelbulten van de maiskolven (hmmm, daar krijg je echt trek van…).
- Fruit de ui en knoflook in een pan tot ze zacht worden en voeg dan de peperreepjes, de huitlacoche, de kruiden en het zout toe.
- Laat alles gedurende 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen tot een smeuïg mengseltje.
- Serveer met zure room en tortilla’s
Eet smakelijk!!
Meer weten over nuttige en schadelijke schimmels? Klik dan hier (pdf).