U moet de groenten van Mars hebben

Wanneer je als ruimtereiziger maanden onderweg bent en de planeet Mars wil exploreren, dan krijg je na een tijdje trek in een lekkere salade met sla en tomaat. Je wilt dus verse groenten verbouwen in je moestuintje op Mars. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Van eigen bodem

Naast zaken als zwaartekracht (van invloed op plantengroei), licht en temperatuur (tot -140⁰C) is ook de samenstelling van de Marsbodem een punt van aandacht. Je kunt natuurlijk moeilijk een pellet met zakken potgrond meenemen de ruimte in en dus is het zaak om gebruik te maken van de Marsbodem ter plekke. Onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is om hier eetbare worteltjes, radijsjes, erwten, aardappelen en tomaten op te kweken en daar een smakelijke maaltijd van te bereiden:

Heavy metal

Voordat de producten geproefd worden, is gecontroleerd of ze veilig zijn want Marsgrond heeft een andere samenstelling dan de aardbodem. Dit kan van invloed zijn op de opname van zware metalen door de planten. Uit metingen bleek dat de hoeveelheid zware metalen in de groenten gewoon binnen de wettelijke norm valt. Dat zit dus wel snor.

Urine voor de boontjes

Maar om de gewassen beter te laten groeien op Marsgrond (én om de kringloop op Mars straks sluitend te maken) is ook gekeken of toevoeging van struviet (mest-stof uit urine) de groei van bonenplanten bevordert. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn zoals in dit nieuwsbericht te lezen is.
Onderzoeker Wieger Wamelink mengt het witte struviet -poeder uit urine door de rode Marsgrond.

Plantenziekten in de ruimte?

Voordat er planten kunnen groeien in de ruimte, is er dus nog een aantal problemen te tackelen. Maar plantenziekten horen daar naar verwachting niet bij. Onderzoeker Wieger Wamelink: ‘In de ruimte komen plantenziekten niet voor. Aangezien er geen planten bestaan op Mars, bestaan er ook geen plantenziekten. Van schimmels als phytophthora en meeldauw heb je daar dus geen last. Maar je moet natuurlijk wel heel goed opletten dat er geen ziekten en plagen als verstekeling meekomen vanaf de aarde. Het is dus ontzettend belangrijk om schoon plantenzaad te gebruiken. Desnoods bouw je nog een quarantaineperiode in, voordat je het zaad in de ruimtekas zaait.’

Gezonde planten vragen om meer

Toch is er nog meer nodig voor gezonde plantengroei: denk maar aan regenwormen voor beluchting van de bodem en compostvorming. En niet te vergeten hommels voor bestuiving, anders krijg je geen vruchten. Om deze diertjes te desinfecteren en ‘schoon’ mee te nemen wordt nog een hele uitdaging…

Meer

Lees alles over het onderzoek aan Ruimtelandbouw.