virussymptomen

Virussymptomen

Virussen kunnen de volgende ziektenbeelden veroorzaken bij planten:

  1. Verkleuringen. Bladeren kunnen lichtgroene tot gele verkleuringen krijgen (chlorose). Dit kan in regelmatige patronen (mozaïek), stippen (lesies), vlekken of kringen.
  2. Afsterving , ook wel necrose genoemd. Dit kunnen kleine, bruine stippen op het blad zijn (necrotische lesies), maar ook de hele plant kan verwelken en doodgaan.
  3. Misvorming, bijvoorbeeld gebobbeld of omgekruld blad
  4. Verminderde groei

Bovengenoemde symptomen kunnen niet alleen op de bladeren, maar op de hele plant voorkomen. Dus ook op de vruchten, bloemen en wortels. Chlorose kan na een tijdje overgaan in bruine necrose.

Symptomen op pruimenblad door het pruimensharkavirus (PPV); Bron: Wikimedia commons ; Foto: Markus Hagenlocher, GFDL
Gevolg van infectie van een pruimenboom door het pruimensharkavirus (PPV) : Chlorotische kringen en vlekken op de bladeren.

Bij inoculatie (het kunstmatig besmetten van een plant) kun je ook nog onderscheid maken tussen lokale en systemische symptomen. De ziekteverschijnselen op de bladeren die je geïnoculeerd hebt noem je lokaal. Ziekteverschijnselen op nieuwe bladeren, die pas na de inoculatie gegroeid zijn, noem je systemisch. Je weet dan dat het virus zich door de plant heen aan het verspreiden is. Trouwens, systemische en lokale symptomen op een plant hoeven er niet hetzelfde uit te zien.

Symptomen op pruimen door het pruimensharkavirus (PPV); Bron: Wikimedia commons ; Foto: Markus Hagenlocher, GFDL
Symptomen op pruimen door het pruimensharkavirus (PPV): verkleuringen op de vruchten.