Wants en Samoerai sluipwesp

Eén want, twee wants? Nee, geen warme handschoenen, maar een wants. Dat is een insect dat planten aanprikt (blad, stengel of vruchten) en het plantensap opzuigt. Vergelijk het maar met een mug bij mensen. De Samoerai sluipwesp is weer een parasiet van de wants. Er wordt gekeken of deze sluipwesp ingezet kan worden als biologische bestrijder om onze appel- en perenoogst te beschermen tegen wantsen.
Lees hieronder meer over de stinkwants en de Samoerai sluipwesp.
Of ga direct naar de flyer Samen op zoek naar de Samoerai sluipwesp

 

De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys) beschermt zichzelf door te stinken (foto: T. Haye).

Stinkwants

Er zijn heel veel verschillende wantsensoorten en allemaal hebben ze zo hun eigen plantenvoorkeur. Je kunt ze vaak herkennen aan de beetje driehoekige vorm. In 2018 werd een nieuwe wants in Nederland gevonden: de bruingemarmerde schildwants om precies te zijn, of zoals de Latijnse naam luidt Halyomorpha halys. Maar het beestje staat ook bekend als stinkwants. Dat komt omdat het insect bij dreiging van gevaar een vies stinkende vloeistof kan afgeven. Dit is onschadelijk voor mensen, maar als je dat luchtje niet aan je handen wilt krijgen, kun je de wants beter niet direct aanraken.

Misvormde appels en peren

Hoewel wantsen relatief klein zijn (meestal minder dan een centimeter) kunnen ze toch veel schade geven aan gewassen. Met hun steeksnuit prikken ze in fruit, zaden of bladeren. Hierdoor ontstaan kleine beschadigingen. Wanneer de plant verder groeit, groeien de beschadigde plekken niet meer mee en raken bladeren en vruchten misvormd. Een voorbeeld van schade door de bruingemarmerde schildwants is hieronder te zien. Zowel appels als peren staan op zijn menu.

Appel met zuigschade door schildwantsen (Foto Tim Haye).

Onderzoekers wilden graag meer te weten komen over de verspreiding van dit insect en de mogelijke schade. Vandaar dat ze in 2020 de hulp inriepen van het publiek om mee te zoeken: Zoek ook mee!
Nu wordt weer gevraagd om mee te helpen, maar deze keer wordt er gezocht naar de Samoerai sluipwesp…

Samoerai sluipwesp

Onderzoekers willen kijken of het lukt om de bruingemarmerde wants te bestrijden met zijn natuurlijke vijand. In dit geval is dat een sluipwesp (Trissolcus japonicus). De Samoerai sluipwesp legt zijn eitjes in de eitjes van de wants. Hierdoor komen de wants-eitjes niet meer uit, maar kruipt er in plaats daarvan een jong sluipwespje uit. De Samoerai sluipwesp is dus een parasiet.

Samoerai sluipwesp (Trissolcus japonicus) legt zijn eitjes op eitjes van de wants (foto: Tim Haye).

Het is alleen nogal lastig zoeken naar Samoerai sluipwespen (en andere inheemse sluipwespen van boomwantsen) omdat deze erg klein zijn (1-2 mm). Makkelijker is het om op zoek te gaan naar geparasiteerde eieren. Hoe je dat het beste kunt doen staat hier uitgelegd: Samen op zoek naar de Samoerai sluipwesp.
In de periode van juni tot oktober – ook een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden- heb je de meeste kans om geparasiteerde eitjes te vinden. Het staat allemaal ook beschreven in deze flyer.

Geparasiteerde eitjes van de wants kleuren zwart. Alleen de twee groene eitjes zijn niet geparasiteerd (foto: Erica van de Laar).